Yüce Allah (C.C) koymuş olduğu kurallar çerçevesinde insan neslinin devamını ve iffetin muhafazasını, meşru yollarla tesis edilmiş bir nikâh akdinin mevcudiyetine bağlanmıştır. Nikâh, dinen aranan şartlar çerçevesinde, aralarında evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının hayatlarını geçici olmaksızın birleştirmelerini sağlayan sözleşmeyi ve bu yolla eşler arasında meydana gelen evlilik ilişlisini ifade eder. Ayet-i Kerime'de meâlen; "İnsanlar için kaynaşıp huzur bulacakları kendi türünden eşler yaratıp aralarında sevgi ve merhamet meydana getirmesi Yüce Allah'ın kudretinin delillerindendir." Buyuran Rabbimiz, eşleri birbirini koruyup gözetleyen bireyler olarak tarif etmiştir. Bir çok ayet-i Kerime'de evlilik teşvik edilmiş, neslin ve toplumun bozulmasına yol açacak gayri meşru ilişkiler de yasaklanmıştır. Evlenme imkânı bulamayanların, imkân buluncaya kadar iffetlerini korumaları emredilmiştir.
Ey Yüceler Yücesi Rabbim keşke bazı aile ve bireyleri yaratmasaydın! Neden? Çünkü bu zavallı mahlukatlar yaratılış gayelerini bilmedikleri gibi, aile içindeki hiyerarşik düzeni bozmak ta ve cehaletleri yüzünden aile içindeki huzuru ve düzeni bozmakla hem ailesini, hem çevresini ve hemde toplumları düşünce ve sapık eylemleri ile rahatsız etmektedirler. Bu mükemmel dinden, güzel ahlaktan, güzel ve huzurlu aile kavramlarından yoksun sapık fikirli aile ve aileye mensup bireyler ıslahları mümkünse ıslah eyle, ıslahları mümkün değilse kahru perişan eyleyip yeryüzünden hakketikleri yere gönder,aynı fikirde olan insanlarla hemhal, haşır, neşir olmalarını nasip eyle. Âmin tez zamanda inşaAllah! Çünkü insanlıktan nasibibi almamış, eş nedir, çocuk nedir bilmez, aile sorumluluklarını bilmeyen kendini insan yerine koyan, kendi hakkından dahi gelemeyen toplumun kanburu bu cahil insanlar temiz aile ve temiz toplumu haketmiyorlar, ve gereksiz yere toplumu meşgul edip, tplumun kıymetli zamanını ve enerjisini harcıyorlar.
Kutsal kitabımız Kur'anı Kerim'de; eşlerin birbirileri üzerinde birtakım haklarının bulunduğu bildirilmiş, erkek aileyi koruyup gözetme görevi ve aile reisliği için uygun görülmüştür. Dinimiz islam evli olanların aralarında anlaşmazlıklar çıkabileceğini ancak bunun aile mahremiyeti içerisinde çözümlenip evlilik birliğinin korunması gerektiğini emretmiş, çözüm mümkün olmaması halinde de nikâh bağının iyilikle sonlandırılmasını ve bu durumun ortaya çıkaracağı hak ve yükümlülüklere de riayet edilmesi gerektiğini istemiştir. Fahri Kâinat Efendimiz (s.a.v)de nikâhı, evliliği kendisinin ve kendisinden önceki Peygamberlerin sünneti olarak niteleyerek, imkânı olanları evliliğe teşvik etmiş, evliliğin, iffeti korumada ve neslin devamında önemini vurgulamıştır. Evliliğin kalıcı olması ve mutluluk içinde sürmesi için eşler arasında unkuf yani denkliğe dikkat edilmesini ve evlilik ilişkisinin ciddi bir sebep bulunmaksızın sona erdirilmesinden, Allah'ın hoşnut olmadığını belirtmiştir.
Toplumun çekirdeği olan ailenin temelleri atılırken, özellikle eşlerin maddi ve manevi olarak hazır olmaları çok önemlidir. Bunun için anne ve baba adayları, Cenab-ı Hak (C.C) "Ey iman edenler; kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah'ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır." Mealindeki emrini göz önünde bulundurarak asıl sorumluluklarının neler olduğunu unutmamalıdırlar.
Rehberimiz,Önderimiz Peygamber Efendimiz (S.A.V.)
Kadın dört şey için nikâh edilir, malı, asaleti, güzelliği ve dindarlığı için nikâh edilir.Efendimiz; sen dindar olanını seç ki yuvan bereketlensin, buyurmaktadır. Hadisi Şerif'in ışığında da kadın ve erkek eş seçiminde son derece dikkatli ve hassas olmaları gerektiği konusun da uyarı ve tavsiye de bulunmaktadır.
Nihayetinde eşler birbirine, ailelerine ve çocuklarına karşı sevgi, saygı ve sadakat göstermeli, dünya ve ahiret saadetine beraber nail olmak için gayret göstermelidirler.
Allah'ın rahmeti ve mağfireti hakka tabi olanların üzerine olsun İnşallah!
Sevgiyle kalın.
Mehmet Korkutata
|