Toplum içinde yaşayan fertlerin hassasiyet göstermesi gereken bir çok husus olmakla beraber en önemlilerini şöyle özetleyebiliriz. Her birey kardeşine karşı hüsnü zan ile hareket edip, ona karşı daima hayır dilemeli, asla haset kin ve nefret hislerine kapılmamalıdır. Zira kişi başkası hakkında nasıl düşünüp inanırsa kendi hakkında da öyle düşünülür ve başkasını tarttığı ölçekle tartılır. Mü'min kişi meydana gelen bütün olayları hayra yormalı, şerre yormaktan uzak durmalıdır. Zira sünnete uygun olan hadiseleri hayra yormaktır, şerre yormak ise mü'min'lere yakışan bir tavır değildir. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) "Sizden biriniz, kendisi için sevdiğini ve kardeşi için de sevmedikçe kâmil mü'min olamaz." Buyurarak kardeşliği gözetmenin önemini vurgulamıştır.
Mü'min kendisine yapılan iyilikleri unutmamalı, kötülükleri ise afetmelidir. Yaptığı iyilikleri unutmalı, iyilik yaptığı kişinin başına kakmamalıdır.
Yüce Allah (c.c) "Ey iman edenler!Sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle heba etmeyin buyurmuştur." Mü'min insanların ayıp ve kusurlarını araştırmamalı, elinden geliyorsa gizlemeye çalışmalıdır. Bu hususla ilgili Yüce Rabbim'iz Hucurat suresinde, "bir birinizin ayıplarını araştırmayın" buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz(S.A.V.) ise hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır! "Her kim bir müslümanın ayıbını örterse, Cenab-ı Allah'ta dünya ve ahirette onun ayıplarını örter." Lâkin burada şu hususa dikkat edilmelidir. Aybı örtmek, âşikâre günah işlemeyen kimse için geçerlidir. Yoksa aleni günah işleyip fasık sıfatına müstehak olan kimse için geçerli değildir.
Ayet'i Kerime de Yüce Allah (c.c) "Hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı tutunun, birbirinizden ayrılmayın ve Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün; sizler birbirinize düşman iken; o sizin kalplerinizin arasında dostluk meydana getirdi de onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz" buyurmaktadır. İnsan yaratılmışların en şereflisi olmakla beraber hem cinslerine muhtaç olarak yaratılan insanın yaşamını sürdürebilmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilme isteği onu diğer insanlarla beraber yaşamaya mecbur etmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) "Sizden her kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin, eğer gücü yetmezse diliyle düzeltsin, onada gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin, bu da imanın en zayıf derecesidir" buyurmaktadır. Mü'minlerden oluşan iman toplumunun fertleri her hal ve şartta birbirlerine karşı dürüst olmalı ve doğruları konuşmalıdır.
Fahr-i Kâinat Efendimiz (S.A.V.) "Size karşı sadık olan kardeş lazımdır. Çünkü onlar rahat zamanda süs yani, mücevher gibi değerli, bela ve musibet anında ise koruyucu kalkan gibidirler" buyurmaktadır. Mü'min ihtiyaç duyduğunda kardeşlerinin yardımına koşmalı ve bu hususta şu hadisi şerifi şahsına rehber edinmelidir. "Bir kimse bir mü'minden dünya sıkıntılarından bir sıkıntı giderirse; Cenab-ı Allah (c.c) onun âhiret sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Bir kimse darda kalana kolaylık gösterirse, Yüce Allah (c.c) ona dünya ve âhirette kolaylık verir, ve yine bir kimse bir müslümanın günahını örterse, Yüce Allah'ta onun günahlarını dünya ve âhirette örter. Kul din kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allah'ta kulunun yardımındadır" buyurmaktadır.
Cenab-ı Hak birlik ve beraberliğimizi bozmaya ve baltalamaya çalışanlara fırsat vermesin.
Bütün islam âlemini her konuda, her daim muvaffak ve muzaffer eylesin inşallah!
Yüce Allah'ın rahmeti ve mağfireti hakka tabi olanların üzerine olsun İnşallah!
Sevgiyle kalın
Mehmet Korkutata
|