Ali BAZENCİR İnsanlık için iftar vakti
Yazı Detayı
05 Mayıs 2022 - Perşembe 11:15 Bu yazı 1917 kez okundu
 
İnsanlık için iftar vakti
Ali BAZENCİR
 
 

Allah’ın bizden önceki ümmetlere daha ağır şartlarda ifasını buyurduğu gibi biz müslümanlara da farz kılınan ibadet olarak uymamızı istediği ritüel.

Ramazan ayı ile birlikte ilk Hilalin yeni yüzünü göstererek başlayan ve yaklaşık 29-30 gün sonra Hilalin tekrar yüzünü göstermesiyle fitre bayramı ile sonlanan.

Günlük süreleri şafak aydınlığı öncesi imsakla başlayarak gün batımı sonrası akşam namazı vaktinin girmesiyle noktalanan.

Sahur zamanının davul çalma, iftarı vaktinin Top atışı ile duyurularak eskiye dair özlemin yaşatıldığı

Bir tam gün boyunca yeme içme ve bazı söylem, temas ve davranışlardan kaçınılması emredilen ruhsal ve bedensel arınmanın amaçlandığı ibadet.

Öyle bir ibadet ki sonucunda çelikleşmiş irade, sağlıklı organlar ve toparlanma ile ödüllendirilen insan.

Samimiyet derecesi bilinmese de “rahmet ne çabuk bitti” söylemlerinde bulunulan ve sona doğru açlık ve susuzluğun büyük ölçüde metabolizma üzerinde etkisi küçümsenmeyen mukaddesat.

Gelenekselleşmiş Televizyon ve iletişim araçlarındaki oturumlarda izleyicilerini şaşırtmadan “ sakız çiğnemek orucu bozar mı?” benzeri düşük profilli soru ve ciddiyetle cevaplandıracak hocalarımızın hiç değişmeyecek sürekliliği ayrıca renklilik vesilesi. 

Tutulması ile birlikte vücut tamamen toksin ve zararlı maddelerden temizlenerek öz dinamiklerle en sade biçimde varlık gösterilmeye yönlendirilmektedir. 

Hurma ve zeytinin sofralarımıza lezzet kattığı zamanlar.

Bir yıllık süreden beri yiyecek ve içeceklerin sıradanlaşmış tad ve lezzetinin tekrar geri kazanıldığı takvim.

İnananlar için bin aya karşılık gelen özel geceler ihtiva eden kutsiyet.

Kadim Kelam ın seçilmiş elçisi aracılığıyla insanlığa vahy edilmeye başlanıp yaklaşık 23 yıl sonra aynı şekilde tekamüle ulaştırıldığı onbir ayın sultanı. 

Muhattapları için somut bir şekilde başı rahmet ortası bereket sonu mağfiret kavramlarıyla kuşatıp yeniden dirilten ibadet.

“Ademoğlunun her amelinin karşılğı , Allah ( C C . ) indinde kat kat . . . Verilir . Yalnız oruç müstesna . O ' nun mükafatını  ben veririm . Zira yemesini , içmesini ve  diğer nefsani arzularını yalnız benim için dizginliyor , denilerek kıymetlendirilen kulluk görevi.

Semavi dinlerde önemli emirlerin arafesinde sevdiği kullarına her türlü temizlik için tutturulan ibadet ( hz. Zekeriya,  hz. Meryem, hz. Musa gibi...)

Geçerli sebebi olmaksızın tutmayanların içten içe pişmanlık yaşadığı, gerektiği gibi tutanların ise iftar ve ahiret mükafatlarıyla ile iki kere sevindirildiği. 

Başta akraba ve yakınlar olmak üzere hakkıyla fakirlere verilen fitre sadakası ve zekat ile toplumsal dayanışma öngörülürken malın zenginler arasında döndürülüp dolaştırılmayan tekelleşmenin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Ertesi günün açlık ve sussuzluğunu hafifletmek üzere gecenin bir yarısı uykunun en tatlı bölümünde kalkılarak takviye desteklerle ibadetin aşamalarından sahur bölümünün maneviyatı karşılanmaktadır.

Teravihlerle vücutta biriken toksin ve ataletin def edilerek rahmani yönün ağırlığına yatırım yapılmaktadır.

Bireysel cüz ve toplu mukabeleler ile vefat eden yakınlarının ruhlarına teslim edilen hatim, dua ve okumalar.

Algı, bilgi, öğrenme ve zihin açma kabiliyetlerin hassaslaşarak geliştiği anatomik değişim. 

Yeme içmenin sınırlanması ile düşen kan şekerinin günlük beşeri ilişkilerde agresifliğin önünün açılarak nefsin dayattığı şeytanlıkların kontrol altına alınması için bulunmaz fırsat. 

Zenginlerin kendi imkanlarıyla başka medeniyetlerde rastlanılmayan ancak müslüman coğrafyalarda fakir,  dost ve akrabalara sunulan iftar yemeklerinde ümmet mensupları arasındaki ilişkileri güçlendirilmektedir.

İçinde riyanın en az olduğu ibadet belirtmesi not olarak düşülse de, kamu kaynağı ile gerçek sahipleri dışındaki kişilere yersiz harcama ve ziyafetlerin selfilerle taçlandırılması, bu alanda ki hasletin hatırı sayılır derecede artığını göstermiştir.

 
Etiketler: İnsanlık, için, iftar, vakti,
Yorumlar
Haber Yazılımı