Antalya’da düzenlenen ‘Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye’ temalı istişare toplantısında konuşan Kurum, “3.5 yılık süreçte birçok afet yaşadık. Yatırım değeri 300 milyar lirayı aşan, 13 bin kalem çevre ve şehircilik yatırımını hep birlikte başlattık” diyen. Bakan Kurum il müdürlerine, “Her bir il müdürümüz bu kapsamda, proje getirsin, ilinizde korunmasını düşündüğünüz ve mağara olabilir, anıt ağaç olabilir, doğal güzellik olabilir, o alanlara ilişkin bir proje başlatın. Bu kapsamda yapacağınız her projeye destek vereceğimizi ifade etmek isterim.”
Kurum, “2023’e Doğru, Türkiye’de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği” temasıyla 2019 yılında gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu yıl ise toplantıyı merkez teşkilatlar ile ilgili ve bağlı kuruluşların sunumları etrafında “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temasıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
11. Kalkınma planında geçen hedeflerin istisnasız tamamıyla ilgili adımları kararlılıkla attıklarını, yatırımlarda hedeflenen mesafenin çok üzerine çıktıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Hiçbir ayrım gözetmeksizin, 81 ilimizin tamamındaydık. 350’yi aşkın ziyaret gerçekleştirdik. 972 ilçemizde proje başlatmadık tek bir yer bırakmadık. Milletimizin takdirine mazhar olan yatırım değeri 300 milyar lirayı aşan, 13 bin kalem çevre ve şehircilik yatırımını hep birlikte başlattık” dedi.
"YEŞİL KALKINMA SÜRECİNDE YOL HARİTASI"
Önümüzdeki dönemde; ekolojik, doğal sermayeyi koruyarak güçlendireceklerinin altını çizen Bakan Kurum, şöyle konuştu:
”Yeşil inovasyonu, yeşil teknolojilerin kullanımını yaygınlaştıracağız. Bilim ve sanayide; düşük emisyonlu, yeşil endüstriyel üretimi artıracağız. Enerjide; temiz enerji tekniklerini ve yenilenebilir enerji sistemlerini sayısını miktarını arttıracağız. Şehircilikte; arazi kullanımı noktasında titiz davranacağız. Yani bir gayrimenkul geliştirmede, öncelikle daha önce imara açılmış alanların kullanım oranını artıracağız. Tarım alanlarını koruyarak, sürdürülebilir tarım uygulamalarını her zamankinden daha da yüksek noktaya taşıyacağız. Şehircilikte, tüm imar planlarında yeşil alan kullanımını maksimum seviyeye çıkaracağız. Kentsel tüketimin ve atıkların azaltılmasını sağlayacağız. Üretimde; geri dönüşümlü malzeme kullanımını teşvik edeceğiz. Evsel katı atıkların kaynağında ayrıştırılması ve atık suların yeniden kullanılmasına yönelik teşvik mekanizmaları oluşturacağız. Mevcut binaların yeşile dönüştürülmesi çok önemli. Yeşil çözümlü yeni bina tasarımları geliştirilmesi çok değerli. Özellikle bina yer seçiminde etkinliği, verimliliği geliştireceğiz. Binalarda su verimliliği çözümlerini, yeşil inşaat malzeme ve teknolojilerinin kullanımını en yüksek seviyeye çıkaracağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığımız etkin müzakereler sonucunda, uluslararası kuruluşlarla bir mutabakata vardık."
3 milyar 157 milyon dolarlık iklim destek paketini açıklarını aktaran Bakan Kurum, bu kaynağı, yeşil kalkınmayı destekleyen tüm sektörlerde, 3 yıl içinde kullanacaklarını belirtti.
"TÜRKİYE'NİN HAVASINI YÜZDE 25 TEMİZLEDİK"
Bakan Kurum, insanın yaşam kalitesinin; hava, su, toprak ve denizin temizliğiyle doğrudan ilişkili olduğuna değindi. Bu çerçevede bakanlık olarak; hava, su, deniz kirliliğiyle 7 gün 24 saat mücadele ettiklerini vurgulayan Bakan Murat Kurum, “360 noktadan havamızı, 423 noktadan denizlerimizi, akarsularımızı anlık olarak izliyoruz. Aykırı bir durumda hemen ekiplerimizle müdahale ediyoruz. 2021 yılında, 56 bin 920 denetim sayısıyla Cumhuriyet tarihinin en fazla çevre denetim sayısına ulaştık. Ülke genelinde; havamızı kirleten tüm gazlarda yüzde 25’i aşan oranda azalma sağladık. Buna göre; Türkiye’nin havası geçtiğimiz yıllara göre yüzde 25 daha temizdir. U kapsamda denetimlerimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
KORUNAN ALAN BÜYÜKLÜĞÜNDE HEDEF YÜZDE 17
Şehirlerin en değerli yerlerinde yaptıkları yeşil alanlar, millet bahçelerinin insanların nefes alması ve çevre kirliliğinin azaltılması, iklimin dengelenmesi anlamında önemli adımlar olduğuna değinen Kurum, şu ana kadar tam 68 milyon metrekare büyüklüğe sahip 423 millet bahçesinin projelendirildiğini, 125’ininhizmete sunulduğunu kaydetti.
Korunan alanların genişliğini her geçen gün arttırdıklarına dikkat çeken Bakan Kurum, “Korunan alan büyüklüğümüzü yüzde 9,6’dan yüzde 11,9’a çıkardık. Hedefimiz bu oranı OECD ortalaması olan yüzde 17’ye çıkarmaktır. Bu hedefe, çocuklarımızın daha temiz, daha doğal, daha güzel bir ortamda büyümesine imkan sağlamış olacağız” dedi.
İL MÜDÜRLERİNE ÇAĞRI
Çevre doğa koruma projelerini önemsediklerinin altını çizen Bakan Kurum, “Bunlar örnek olacak arkadaşlar, sayısını miktarını her geçen gün arttıracağız. İlinizde ne kadar önemli bir çevre, doğa alanı, tarihi alan varsa onların değerini kıymetini bilin, onlara sahip çıkın. Gelin her bir il müdürümüz bu kapsamda, proje getirsin. İlinizde korunmasını düşündüğünüz ve mağara olabilir, anıt ağaç olabilir, doğal güzellik olabilir, o alanlara ilişkin bir proje başlatabilirsiniz. 81 ilde sizin de bir eseriniz, kendinize ait bir fikriniz, geliştirdiğiniz bir eseriniz olsun isterim. Bu kapsamda yapacağınız her projeye destek vereceğimizi ifade etmek isterim” ifadelerine yer verdi.
|