MİLYONLARCA LİRADAN MAHRUM KALDI
Haber
22 Mart 2022 - Salı 11:23 Bu haber 7751 kez okundu
 
MİLYONLARCA LİRADAN MAHRUM KALDI
Bingöl milletvekillerinin duyarsızlığı nedeniyle 2007 yılından beridir milyarlarca Euro’luk destekten yararlanamayan Bingöl, 2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III programından da mahrum bırakıldı.
EKONOMİ Haberi
MİLYONLARCA LİRADAN MAHRUM KALDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği desteğiyle 2007 yılından beridir IPARD kapsamında; Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak illerinde tarım ve hayvancılık alanında yapılan projelerine destek veriyor.

2019 yılında programı değerlendiren Tarım ve Orman Eski Bakanı Bekir Pakdemirli, “IPARD programı kapsamında bugüne kadar toplam 14 bin 500 projeye, yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağladık. Bu hibeler sayesinde, kırsal alanlarımızda 10 milyar lira tutarında yatırım yapıldı, 60 bin yeni istihdam oluştu” demişti.

BİNGÖL MAHRUM BIRAKILDI

Birçok gelişmiş il, Bingöl’ün komşu illeri IPARD programından yararlandırılırken, Bingöl kapsam dışı tutuldu. Bingöl’ün de program kapsamına alınması için yapılan çağrılara, toplantılarda konu bizzat milletvekillerine aktarılmasına rağmen milletvekillerinin duyarsızlığı nedeniyle Bingöl programa dahil edilmedi.

BİNGÖL YENİ PROGRAMDA DA YOK!

Daha önce uygulanan IPARD-I ve IPARD-II programlarında yer alamayan Bingöl, geçtiğimiz günlerde kabul edilen IPARD-III programı kapsamına da alınmadı.

Bingöl Milletvekilleri, ilin programa dahil edilmesi konusunda gerekli çabayı göstermezken, şehir bir kez daha milyonlarca liralık kaynaktan mahrum kalacak.

2027 YILINA KADAR UYGULANACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde yer alan habere göre, 2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III Programı, Avrupa Komisyonu tarafından alınan kararla kabul edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Yönetim Otoritesi görevi üstlenerek hazırlanan IPARD III Programı, önümüzdeki 7 (+3) yıl boyunca yürürlükte kalacak.

555 MİLYON AVROLUK FON TAHSİS EDİLECEK

Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programında, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarı yaklaşık 555 Milyon Avro olacak. Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak.

IPARD III Programı kapsamında;

-Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek.

-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.

-Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.

-Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi-LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.

-Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.

-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.

-Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak.

Program, Çerçeve Anlaşma, Sektörel Anlaşma ve Finansal Anlaşmanın imzalanması ile 2022 yılının son çeyreğinde uygulanmaya başlanacak.

Kaynak: Editör:
Etiketler: MİLYONLARCA, LİRADAN, MAHRUM, KALDI,
Yorumlar
Haber Yazılımı