KURAKLIK ENDİŞESİ ARTIYOR
Haber
24 Nisan 2022 - Pazar 17:01 Bu haber 3084 kez okundu
 
KURAKLIK ENDİŞESİ ARTIYOR
Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak ürere geçen yıl birçok ilde yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanmasından endişe ediliyor.
- Haberi
KURAKLIK ENDİŞESİ ARTIYOR

Geçen yıl birçok ilde olağanüstü kuraklık yaşanırken, bu illerden biri de Bingöl oldu. İlkbaharda yeterli yağışların olmaması, bu yıl da kuraklık endişesini arttırdı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, ektikleri ürünleri sulamak isteyen üreticilerin yüksek maliyetlerden şikayetçi olduğunu söyledi.

Bayraktar, şunları söyledi: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1 Ekim 2021 ile 31 Mart 2022 dönemini kapsayan 2022 su/tarım yılı yağışlarını değerlendirdiğimizde; Bu dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlarda, normaline göre yüzde 26 azalma meydana geldi. Yağışlar 2021 su/tarım yılı dönemi civarında gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2021 Ekim’den 2022 Mart’a kadar olan 6 aylık kuraklık analizlerine göre Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin illeri önemli ölçüde kuraklığın etkisinde kaldı. Bu illere ek olarak kuraklık riski taşıyan iller ise Kütahya, Uşak, Iğdır, Hakkâri, Kilis ve Batman’dır. Bu iller Türkiye buğday üretiminin yüzde 28’ine, arpa üretiminin yüzde 15’ine ve kırmızı mercimek üretiminin ise yüzde 86’sına sahiptir.

Sahadan edindiğimiz bilgilere göre, Nisan ayının ilk yarısında yağışlar yetersiz kaldı. Nisan ayındaki bu yağış yetersizliğinin Nisan’ın sonuna kadar devam etmesi halinde, özellikle Güneydoğu’da yetiştirilen buğday, arpa, kırmızı mercimek gibi ürünlerde önemli kayıp yaşanmasına sebep olacaktır. Diğer bölgelerde bu durumdan etkilenecek ve kuraklıktan etkilenen il sayısı artacaktır. Bu bölgelerde sulama imkânlarını zorlayan üreticilerimiz, elektrik ücretlerinin pahalılığından şikâyet ediyor.

Üreticilerimiz derin su kuyuları ile üretim yapmak istiyor. Yüksek elektrik fiyatları nedeniyle vazgeçiyor. Sulama yapanlar ise; ‘Mahsulün önemli bir kısmının parası elektrik şirketine gider, Mazot, gübre, ilaç, tohum, işçilik gibi diğer giderlerimizi nasıl karşılayacağız’ diye endişe ediyor ve bunu bizimle paylaşıyorlar. Çiftçimizin bu endişesi bertaraf edilmeli, elektrik ve diğer girdilerde indirime gidilmeli, yeterli destekler verilmelidir. Üreticimizin üretimde kalmasını sağlamalıyız, ülke olarak buna çok ihtiyacımız var.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Mayıs ayı başlarında yapacağımız kuraklık riski açıklamaları ilk tahminler açısından daha sağlıklı olacaktır.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: KURAKLIK, ENDİŞESİ, ARTIYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı