BİTKİSEL ÜRETİMDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
Haber
18 Haziran 2021 - Cuma 10:29 Bu haber 3731 kez okundu
 
BİTKİSEL ÜRETİMDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ
“Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” Doğu Anadolu Bölge Toplantısı, Bingöl, Erzurum, Muş, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Malatya illerinden temsilcilerin katılmasıyla yapıldı.
- Haberi
BİTKİSEL ÜRETİMDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ

İklim değişikliğinin bitkisel üretime etkisini ortaya koymak, bu konuda farkındalık yaratmak ve gerekli stratejileri oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen “Bitkisel Üretimde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” Doğu Anadolu Bölge Toplantısı Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde Malatya’da gerçekleştirildi. Programa; Malatya Vali Yardımcısı Hakan Ezgi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ile Bingöl, Erzurum, Muş, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Malatya il temsilcileri katıldı.

“TARIM BİR SANATTIR”

Programda konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, üniversitenin aktif Ziraat Fakültesi ile tarım yerleşkesi üzerinde kurulduğunu belirterek, “Biz tarımı bir iş, bir meslek olarak görmüyoruz, çünkü tarım bir sanattır. Ziraat Mühendislerimiz ve çiftçilerimiz de bu toprakları nakış nakış işleyen birer sanatkârdır.” dedi.

“BİTKİSEL ÜRETİM ARTIRILMALI”

Canlıların yaşamını devam ettirebilmeleri için birincil ihtiyaç kaynakları bitkisel ve hayvansal gıdalar olduğunu belirten Karabulut, “Özellikle bitkiler tüm canlıların en temel besin kaynağıdır. Dünya nüfusu 1950’li yıllarda 2,5 milyar iken, günümüzde 7 milyara ulaşmış ve 2050 yılında ise 9 milyar olması beklenmektedir. Buna bağlı olarak artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla üretime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da en başta bitkisel üretimin artırılması ile mümkündür. Bitkisel üretim denince sadece herhangi bir bitki yetiştirmek değil, kaliteli beslenmeyi sağlayacak şekilde, yeteri kadar ve doğru şekilde üretim yapmak akla gelmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“TARIMSAL ÜRETİMİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ADAPTE ETMEK İÇİN PLANLAMA GEREKİYOR”

Bitkisel üretimde iklimin etkisinin büyük rol oynadığını belirten Karabulut, iklimin, zamana ve bölgesel farklılıklara dayalı olarak tarımsal üretimin ve veremliliğin en önemli belirleyicilerinden biri olduğunu, tarımın ise insanlığın devamı için gerekli olan temel ürünleri sağlamakla beraber, suyun ve toprağın kullanımını dolayısıyla tüm ekosistemi bütün olarak ele alan yaşamsal bir döngü olduğunu belirtti. Karabulut, iklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki olumsuz etkilerini önlemek ve tarımsal üretimi iklim değişikliğine adapte etmek için planlanma yapılması gerektiğini belirterek, “iklim değişikliği başta meteorolojik bir problemmiş gibi algılanıyor olsa da doğal ekosistemlerde, özellikle besin maddesi döngülerinde veya hidrolojik döngüde birçok çevresel unsuru tepeden tırnağa etkileme potansiyeline sahiptir” dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden birisinin gıda güvenliği olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Gelecek nesiller için çevreyi ve doğal kaynakları korumalı, gıda güvenliğini ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmaya odaklanmalıyız. Bunun sağlanmasında en büyük katkı tarımsal eğitime aittir. Tarım toprakları dünyanın en değerli hazineleridir. Tarım arazileri Türkiye’nin geleceğidir. Tarım arazileri ülke vatandaşlarının sağlık ve gıda güvenliği için önemlidir. Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarım arazilerinin ve doğal hayatın korunması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK OLARAK ÇOK CİDDİ HAMLELER YAPTIK”

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel ise, bitkisel tarım konusunda bakanlık olarak çok ciddi hamleler yaptıklarını söyledi.

Türktemel, “Bitkisel üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, gıda arz güvenliğinde herhangi bir sorun yaşamamak adına tarım takviminin el verdiği dar bir dönemde 24 ilimizde yazlık ekiliş programını hayata geçirdik. Üreticilerimize 75 katkı bakanlık olarak sağladık. Ciddi anlamda bir üretim artışı sağladık. Tüm olumsuzluklara rağmen üreticilerimizin ciddi destek ve katkıları ile bir rekor kırdık. 2019 yılı bitkisel üretim miktarımız 117 milyon ton iken, 2020 yılında 126 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirdik.” ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: BİTKİSEL, ÜRETİMDE, İKLİM, DEĞİŞİKLİĞİNİN, ETKİSİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı