ANADİL VE KARDEŞLİK PANELİ
Haber
25 Şubat 2021 - Perşembe 12:27 Bu haber 4212 kez okundu
 
ANADİL VE KARDEŞLİK PANELİ
Anadil ve kardeşlik panelinde konuşan Doç. Dr. İbrahim Uslu, “Biz şunu da biliyoruz ki üst dil yoktur, üst ırk yoktur, üstün olan insandır” dedi.
GÜNDEM Haberi
ANADİL VE KARDEŞLİK PANELİ

Bingöl Valiliğinin 2021 yılını Bingöl’de kardeşlik yılı ilan etmesinin ardından başlatılan etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi tarafından ‘Anadil ve kardeşlik’ paneli düzenlendi.

Panelin moderatörlüğünü Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci yaparken; Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyat Öğretim Elemanlarından Doç. Dr. İbrahim Usta ile Öğr. Gör. İbrahim Dağılma da panelist olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasında kardeşliğin toplumsal bir olay olduğuna değinen Prof. Dr. Hasan Çiftci, toplumsal yaşamda bireylerin kendilerini güvende hissetmeleri için kardeşlik bağına ve hukukuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

UNESCO’nun 2000 yılında 21 Şubat Gününü Dünya Anadil Günü ilan ettiğini vurgulayan Prof. Çiftci; “Bu yılla beraber 21 yıldır Dünya Anadil Günü kutlanıyor. 21 Şubat tüm dünyada dilsel farkındalık yaratmak ve çokdilliliği teşvik etmek için önemli bir yere sahiptir. Zira Birleşmiş Milletler, dünyada konuşulan dillerin 40’ının yok olma tehlikesi altında olduğunu söylüyor. UNESCO, bu yılki 21 Şubat’ın temasını eğitim ve kapsayıcılık olarak belirledi. Bugün anadillerin konuşulması ve öğretilmesi önemlidir. Bu dillerdeki akademik literatürü takip etmek önemlidir. Bu anadillerle yapılan radyo ve televizyon yayınlarını izlemek değerlidir” diye konuştu.

Panelin ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. İbrahim Usta, “kendi diliniz sizin her şeyinizdir” diyerek; “Anadil günlük hayatta kişinin kendini en rahat ifade ettiği dildir. Bir kimse rüyalarını hangi dilde görüyorsa, problemlerini hangi dil ile çözüyorsa, kendi içsel dünyasında hangi dil ile muamele ediyorsa, anadili de odur. Biz şunu da biliyoruz ki üst dil yoktur, üst ırk yoktur, üstün olan insandır. Bizim Müslümanlık gibi üst kimliklerimiz ve birleştirici kimliklerimiz var, bunların etrafında bir araya gelmemiz gerekiyor” dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı Öğr. Gör. İbrahim Dağılma ise; dilin insanı insan yapan en önemli öğe olduğuna değinerek; “Dil bir toplumun varlık hafızasıdır. Toplumsal tüm öğeler ve gelişmeler bir dili besler ve etkiler. Her dil kendi içinde bir dünyadır. Dilin önemi ve değeri nefes alıp vermek gibidir. Dil nimetinden veya anadilini konuşmaktan mahrum bırakılan bir toplum, dayanaksız ve yalnız kalır” dedi. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ANADİL, VE, KARDEŞLİK, PANELİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı