|
||
BİNGÖL BALINDAN SİRKE ÜRETİLDİ | ||
Bingöl’de arıcılık yapan Korktata çiftçi, birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödül alan Bingöl Balından sirke üretti. | ||
- Haberi | ||
![]() |
||
|
||
Bingöl Arıcılar Birliğine üye arıcı Mehmet Korkutata, eşi Sinem Korkutata ile birlikte dünyaca ünlü Bingöl çiçek balından, bal sirkesi üretti. Bir yıl önce başladıkları bal sirkesi üretimini tamamlayan Korkutata çifti, Bingöl Bal Sirkesi markasını da tescilledi. Üretim ve tescil işlemleri tamamlanan Bingöl Bal Sirkesinin şu anda Elmalı, Alıçlı ve Pergalı çeşitleri mevcut. “BİNGÖL BALI HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL” Bingöl Balının dünyada hak ettiği yerde olmadığına vurgu yapan Mehmet Korkutata, “Bingöl balı, kalite olarak dünyada hak ettiği yerde değil. Bingöl’ün coğrafi yapısı, iklimi, bitki türleri, bal üretiminde çok kaliteli ürünlerin oluşmasına neden oluyor. Şifa kaynağı olan Bingöl Balının yeterli tanıtımı yapılamadığı için maalesef geri planda kalıyor” dedi. Bingöl’de organik ballar ürettiklerini belirten Korkutata, şunları söyledi: “Ürün yelpazesine sağlık açısından çok yararlı olan sirkeyi de Bingöl’e kazandırdık. Artık Bingöl Balı, sirkesiyle de adını duyuracak ve şifa dağıtacak. Uzmanlar hem balın hem de bal sirkesinin birçok yararının olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bizde ürettiğimiz organik ballar ile hazırladığımız bal sirkelerini tescilleyerek Bingöl’e bu ürünleri kazandırdık. Allah nasip ederse ürün çeşitlerimizi bu yıl daha da arttırarak halkımızın tüketimine sunacağız.” PERGALI BAL SİRKESİ İLK KEZ ÜRETİLDİ Korkutata, sirke üretimi ve faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi: Şu ana kadar Pergalı Bal Sirkesi üretimine dair pek bilinen bir ürün bulunmuyor. Arılar, çiçeklerden topladıkları polenlere kendileri enzim ve az miktarda da bal ekleyerek, hem kendileri hem de yavruları için kış aylarında tüketmek üzere petek gözlerine depolar. Petek gözlerine depolanan işlenmiş polene ise arı ekmeği veya perga deniyor. Kurutulmadan üretilip direk petekten alınan pergalardan üretilen bal sirkesi ise şifa oranını önemli derecede arttırıyor. -Perga; yapısal olarak 20 protein, 3 lipid, 24-35 karbonhidrat, 3 vitamin ve mineral içeriyor. Yine C, B1, B2, E, H, K vitaminleri, laktik asit, folik asit, pantotenik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler ile flavonoidler, karatenoidler içeriyor. -Perga, güçlü bir vitamin kaynağı. İçeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve 6 kat daha fazla laktik asit bulunur. -Yapısında yüksek miktarda antioksidan bulunur. Antioksidanlar serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir. -Arı ekmeği besin emilimi yüksek bir arı ürünüdür. Kolay sindirilebilir bir yapısı vardır. -Kan basıncı ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. -Zihinsel aktivite arttırıcı etkisi var. -Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Dolayısıyla cilt sağlığını da daima korumaktadır. Düzenli kullanıldığı takdirde yaşlanma karşıtı bir etki yaratabileceği bilinmektedir. -Menopoz belirtilerini azaltan arı ekmeği, yorgunluk ve bitkinlik ile mücadele etmenizi sağlar. -Kolon sağlığını korur. Bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. -Arı ekmeği, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu pek çok besini aynı anda içermektedir. İçeriğindeki yararlı maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklığı destekler ve mide bağırsak florasını düzenler. -Çocuklarda büyüme ve gelişme olumlu etkileri var. -BAL SİRKESİNİN FAYDALARI- Antibakteriyel özelliği olan organik sirkelerin besin değerleri de yüksektir. Asidik özellikleri olan sirkeler, vücudun temizlenmesi için önemli unsurlardır. Vücuda birçok faydası bulunan bal sirkesinin içinde bulunan sirkenin antioksidan özelliği bulunuyor. Sirke vücuda alındığı zaman, vücuttaki sularla birleşip, alkali ortamlar oluşturup, hücre duvarları arasındaki geçirgenliği arttırıyor. Böylelikle dolaşım sistemlerinin rahat dolaşımı sağlanıyor. Bal sirkesinin yararlarından sadece bazıları ise şöyle; -Beyin ve sinir sistemi için birçok fayda sağlıyor -Mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi için yararlıdır. Mide kramplarını geçirme özelliği vardır. -Cildi gençleştirme özelliği mevcuttur. -Mevsim alerjilerine iyi gelir. -Damarları açar ve kan dolaşımını düzenler. -Boğaz ağrılarını geçirir. Buğu olarak uygulandığında ses kısıklığına iyi gelir. Biraz bal sirkesi sıcak suyun içine konup buharı solunursa, sinüslerin açılmasına katkı sağlar. -İyi bir dezenfektan olmakla birlikte temizlik yaparken kullanılmaktadır. -Vücutta biriken Tüzün giderilmesini sağlayarak tansiyonu düzenini sağlar. -Bal sirkesi içerinde bulunan B1 ve B2 vitaminler ve doğal asitler sayesinde kolesterolü düşürür. -Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudu korur. -En önemli özelliği ise bağışıklık sistemine destek olması. Abdulkadir BEĞSARI |
||
|
||
Etiketler: BİNGÖL, BALINDAN, SİRKE, ÜRETİLDİ, |
|
||
|