TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI

İlkbaharın gelmesi ile birlikte şifa kaynağı olan Işkın tezgahlardaki yerini aldı. Son yıllarda İngiltere ve ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda kansere karşı koruyucu etkisinin tespit edilmesi üzerine Işkın’a olan ilgi arttı. Bingöl, Elazığ, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere birçok ilde yetişen Işkın’ın birçok hastalığa da iyi geldiği biliniyor.

İngiltere’de yapılan bazı araştırmalar, ışkın ya da bilinen diğer adlarıyla ışgın ve uçkun otunda birçok kırmızı sebzede yer alan polifenol adlı maddenin çok sayıda bulunduğunu ve bu nedenle kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini tespit etti. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen ışkın otu bu nedenle farklı kanser türlerinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmakta. Uzmanlar, bahsedilen polifenol maddesi, yalnızca ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıktığı için otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesini tavsiye etmekteler. ABD’de yapılan bir çalışmada ise ışkın otunun kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ortaya konuldu.

Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir bitki olan ışkın otu, bu özellikleri nedeniyle sağlık açısından da tüketilmesi tavsiye edilen şifalı otların başında geliyor. Uzmanlara göre, Işkın otu ayrıca sivilce ve cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Düzenli kullanımıyla sadece birkaç haftada sivilceleri ve ciltte meydana gelen birçok leke türünü kalıcı olarak temizlediği bilinmektedir.

Mide ve bağırsaklarda çeşitli nedenlerle meydana gelen gazların giderilmesini sağlayan ışkın otu, sindirim kolaylaştırması sebebiyle de oldukça değerli bir bitkidir.

Afrodizyak özelliği olan ışkının, aynı zamanda şeker ve tansiyon hastalıkları için de iyi geldiği bilinir.

Kanı temizler, sivilcelere iyi gelmektedir.

İştah açıcı olması ile bilinen bu ot, düzenli tüketiminde metabolizma problemleri nedeniyle zayıf olan kişilerde kilo almaya yardımcı olabilmektedir.

Sarılık ve havale gibi durumlarda da ateş düşürmek amacıyla kullanılabilmektedir.

Köklerinin kaynatılmasının ardından içilen ışkın otu suyu, sabahları aç karnına tüketilirse hem tansiyonu hem de kan şekerini düzenleyebilmektedir.