GENÇLER UYUŞTURUCUYA BULAŞIYOR
Bingöl’de yapılan “Gençlerin Esrar Kullanımında Akran/Arkadaşlık İlişkilerinin Etkisi: Bingöl İli Örneği” başlıklı çalışmayla, gençlerin uyuşturucuya bulaşma yolları araştırıldı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman ve Araştırma Görevlileri Veysi Aka ve Hakan Karaman tarafından Bingöl’de yapılan çalışmanın sonuçları Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nde yayınlandı.
Esrar kullanıcısı olan gençlerin akran ilişkileri ve bu ilişkilerin esrar kullanımı üzerine olan etkisini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışma kapsamında, esrar kullanan 10 gençle görüşüldü.
Görüşülen gençlerden 8’inin aktif kullanıcı olduğu, 2’sinin remisyonda olduğu, birinin 13 yaşında, ikisinin 14 yaşında, beşinin 15 yaşında, birinin 16 yaşında, birinin de 18 yaşında madde kullanmaya başladığı belirtildi.
Araştırmanın sonuç kısmında, “Olumsuz aile deneyimlerinin söz konusu olduğu aile ortamlarının gençlerin riskli akran ve arkadaşlık ilişkilerine yönelmesinde etkili olduğu görülürken, bu ortamların gençlerin esrar kullanımına başlamasında ve kullanımı sürdürmesinde bir etken olduğu görülmüştür. Bu noktada esrarın temin edilmesi, ekonomik destek ağının oluşturulması, kullanım “ortamının” oluşturulması ve kullanım surecinde güvenliği sağlaması gibi etkenlerden dolayı akran/arkadaşlık ilişkilerinin esrar kullanımında önemli biri yeri olduğu keşfedilmiştir” denildi.
Çalışmada, akran ve arkadaşlık ilişkilerinin ortaya çıkardığı risklere karşı şu önerilerde bulunuldu:
-Riskli akran/arkadaşlık gruplarına yönelimi engellemek veya ertelemek adına aile ilişkilerinin güçlendirilmesi,
-Ailelere yönelik olarak aile ortamının madde kullanım surecindeki etkisini gösteren önleyici çalışmaların planlanması,
-Katılımcı gençlerin maddeye başlama yaşlarının 13-18 yaş aralığında olduğundan dolayı okul ortamında koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılaması,
-Gençlerin katılım sağlayabileceği madde kullanımının olmadığı faaliyet ortamlarının geliştirilmesi,
-Gençlerin madde kullanımı sergilediği bölgelere yönelik alternatif hizmetler sunan sokak çalışmalarının geliştirilmesi,
-Kullanım şeklinin benzerliğinden dolayı sigara kullanımının esrar kullanımını normalleştirebileceği fikrinden hareketle başta esrar olmak üzere diğer maddelerle mücadelede sigara kullanımına özel önem gösterilmesi ve bu tezi detaylandıracak akademik araştırmaların arttırılması,
-Madde bağımlılığı noktasında ele alınan çalışmalar arasında nitel çalışmaların eksikliği dikkat çekmektedir. Bu konuda nitel çalışma sayısının arttırılması.
UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA NEDENLERİ
Araştırmaya katılan gençlerin uyuşturucuya başlama nedenleri ile ilgili kullandığı bazı ifadeler:
-“İlkokul 3. sınıftan beri içiyorum. Hani oda baba sürekli içiyordu. Ee evin en küçüğü olarak sürekli dükkâna gidip sigara alan ben oluyordum sürekli git al git al bu sefer heves başlıyor. Heves başladıktan sonra artık kişileri takip ediyorduk acaba kim nerde bir izmarit atacak bi tadına bakalım yani. Öyle oldu.”
- “10-11 yaşından beri. Yani içmek için heves etmemiştim. Büyükler içiyor diye 13-14 yaşlarında başladım. Bi heves başladı dedim bi içeyim bakayım nasıl, öyle bağımlı oldum.”
- ...Bir gün Erzincan’a çalışmaya gitmiştik babamla. Yol kenarında durdu. Kovayı bana verdi tut dedi bana, orada gözümün önünde kullandı. Annemle babam ayrıldıktan sonra bazen annemle bazen de babamda kalıyordum. Babam evde de sürekli kullanıyordu. Ev sürekli duman altıydı. Belki o kullanmamış olsaydı ben de başlamamış olurdum.”
- “Yani ilk başlama hikâyem ailem mesela bir ayrılık oldu annemle babam ayrıldı o anda mesela yuva dağıldı bende o arada çok yıprandım. Yani başlama sebebim o oldu.”
- “Arkadaş çevresiyle başladım. Ailemden de uzaktım, kavgalıydım halende aram iyi değil o yüzden başladım.”
-“Genelde arkadaş çevresinden oluyor zaten. Heves başlıyor ilk başta. İlk içiş hoşunuza gidiyor. Ondan sonra içmeye başlıyorsunuz. Farklı farklı ortamlar oluyor. Farklı farklı arkadaşlar. Ee sürekli o işle meşgul oluyorsun.”
-“8. Sınıftayken bir kaç tane arkadaşımın aslında farkındaydım içtiklerinden de. Bir gün içerken tabi gördüm o ara sigara kullanıyordum tabi. Nasıl içileceğini de bilmiyordum onu da onlardan öğrenmiş oldum. Sigaraya ne kadar benzese de farklı bir şey. Meraktan onların yanında 1 2 derken baktım ki içiyorum.”
-“Yani zaten en büyük etken arkadaş ilişkileridir. Çünkü dediğim gibi yani ben bu zamana kadar işte ben gidip de başlayayım ya da merak ediyorum diyeni hiç görmedim. Hani merak ediyorum der ama kullanan bir arkadaşı vardır o söylüyordur o kullanıyordur veya o çağırıyordur öyle kullanıyordur.”
-“Bulunduğum ortamda arkadaşlar sürekli içtiği için hiç ısrar etmiyorlardı ben zaten ilkin kendi isteğimle başladım. Yani onlar sürekli içiyordu. Bende onların yanında bulunduğum için ister istemez hevesim oluyordu.”
-“Canım çekmiyor ama onlar gelip içmeye gidelim dedikleri zaman ben yok desem de aklım beni o tarafa çekiyor.”
-“Hani hiçbir zaman para verme durumum olmadı. İstediğim zaman insanlar veriyor nasıl oluyorsa geliyordu ben bırakmayayım diye. Peşimden bir şekil geliyordu yani.”