OKULLAR SAĞLAM YAPILMADI MI?

Bingöl birinci derecede deprem bölgesinde yer alıyor. Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı Bingöl’de birleşiyor. Deprem açısından en riskli illerden biri olan Bingöl, her yıl orta büyüklükte, yaklaşık 30 yılda bir de 6.0’dan büyük depremlere maruz kalıyor. Bu büyük depremlerin sonuncusu 2003 yılında meydana geldi. Deprem uzmanları, son dönemlerde özellikle Bingöl için uyarılarda bulunuyor ve bu topraklarda 7’nin üzerinde deprem beklendiğini belirtiyor.

Yetkililer her fırsatta, depremin değil binaların öldürdüğünü söylüyor. Ancak 2003 depreminden sonra yapılan okulların bir bir güçlendirmeye alınması, binaların, okulların yeterince sağlam yapılmadığını ortaya koyuyor.

OKULLARDA DEPREM PERFORMANS ÇALIŞMASI YAPILDI MI?

Güçlendirme kararı alınan okullarla ilgili Eğitim Sen Bingöl Şubesinden yazılı açıklama yapıldı. Türkiye’nin ve Bingöl’ün deprem gerçekliğine dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye ve ilimiz son yıllarda büyük depremlerle sarsıldı. Bu depremlerde pek çok yapı çöktü, pek çok insanımız canını yitirdi. Büyük oranda can ve mal kaybı meydana geldi. Devletin ve kamunun yaşanılan bu yıkımlardan dersler çıkardığını sandık. Deprem yönetmenlikleri çıkarıldı, yapı denetim firmaları kuruldu. Hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı söylendi. Yıkılan yapıların eski stoklar olduğu söylenip duruldu.  Ancak gelinen aşamada durumun hiç de öyle olmadığı anlaşılıyor. Bunu nereden çıkarıyoruz? Bingöl de güçlendirme kapsamına alınan okullardan anlıyoruz” denildi.

2003 depreminden sonra yapılan okullardan Öğretmen Serkan Akyaz İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu,  Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu, İMKB Bingöl Lisesi bahçesinde bulunan Yunus Emre Anadolu Lisesi Pansiyonu, Çeltiksuyu İlköğretim Okulu binası, TOKİ tarafından yapılan Muhammed Koşan Ortaokulunun güçlendirme kapsamına alındığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bununla birlikte il merkezinde ve ilçelerde pek çok yeni okul güçlendireme kapsamına alındı. İsimlerini kesin olarak bilmediklerimizi buraya almıyoruz. Bu okullar neye göre güçlendirme kapsamına alındı? Şayet anılan okullar gerçekten çürükse bu okulları yapan firmalar ve yapı denetim firmaları hakkında herhangi bir yasal süreç başlatılmış mıdır?

Yine başta 2003 depreminde hasar gören ve ekonomik ömrünü tamamlayan pek çok okul binası bulunmaktadır. Önceliğin bunların yenilenmesine verilmesi gerekirken hangi gerekçelerle depremden sonra yapılan bu yapılar güçlendirme kapsamına alınmıştır.

Şimdi soruyoruz: Bu okullarda deprem performans çalışması yapılmış mıdır? Bu okullarda projeler mi yetersizdir? Bu okul binalarında demirden mi, çimentodan mı çalınmıştır? Yapılan performans değerlendirme ölçümleri objektif midir?  Yoksa yine birilerine rant kapısı mı açılmaya çalışılmaktadır? İlgili yüklenici ve denetim firmalarına herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

İMKB Bingöl Lisesi bahçesinde buluna 5 binadan sadece bir binanın incelemeye alınması ve neticede güçlendireme kapsamına alınması diğer bloklarla ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamasının gerekçesi nedir?

Bütün bu soruların cevaplarını kamuoyu gibi biz Eğitim-Sen Şubesi olarak beklemekteyiz.”