KURU FASULYE ÜRETİCİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ
Muş’ta düzenlenen eğitime, Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri ve Yedisu İlçesinde Kuru Fasulye üretimi yapan üreticiler de katılım sağladı.
Eğitimde katılımcılara, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Yılmaz Karabıçak ve Selçuk Yılmaz tarafından modern kuru fasulye yetiştiriciliği, bitki sağlığı, kuru fasulye üretim alanlarında hastalık ve zararlıları ile mücadele metotları anlatıldı.
Programda konuşan Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Türkiye'de kuru fasulye üretiminin, kuru baklagiller içerisinde nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
73 ilde kuru fasulye üretiminin yapıldığını ifade eden Gün, “Bu üretimin yüzde 21'i Niğde, yüzde 17'si Nevşehir, yüzde 13'ü Bitlis ve yüzde 12'si Konya illerinde yapılmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde en büyük üretim alanı ve üretim miktarına sahip il olan Bitlis toplam 112.290 dekar alanda yaklaşık olarak 35.085 ton kuru fasulye üretimiyle ülke sıralamasının 3. basamağında yer almaktadır. Muş ise toplam 19.052 dekarlık alanda ekimini yapmış olduğu kuru fasulye üretiminden yaklaşık olarak 3.863 ton ürün elde etmiştir” dedi.
Kuru fasulye için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sundukları iki projenin desteklendiğini ifade eden Gün, şunları söyledi: “toplam 660 bin TL bütçeli kuru fasulye üretimini artırma projesi ve toplam 950 bin TL bütçeli kuru fasulye yetiştiriciliğini geliştirmek için tarım makinaları alımı projesi uygun görülmüştür. Bu kapsamda toplam 16 ton doruk çeşidi kuru fasulye tohumu, 2 adet pnömatik kuru fasulye ekim mibzeri, 1 adet sıra arası çapa makinesi ve 1 adet kuru fasulye hasat makinesi alınmıştır. Alımı gerçekleştirilen 16 ton tohum toplam 1.600 dekar alanda ekimi yapılmak üzere 59 çiftçimize dağıtılmıştır.”
(Haber Merkezi)