ÇÜRÜK YAPILAR YENİLENMELİ
BİNDAG Dernek Başkanı Semiramis Karaarslan, yaklaşık bir yıl önce kurulan Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Derneğinin çalışmaları hakkında açıklama yaptı.
Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri (BİNDAG) Derneği Başkanı Semiramis Karaarslan, birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl’de, çürük yapıların tespit edilip yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Karaarslan, şunları söyledi: “Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri (BİNDAG) Derneğimiz bir yılı aşkın kuruluşundan beri gerek fedakâr yönetim kurulu üyelerimizin ve gerekse de arama-kurtarma ekibimizin gönüllü çalışmaları ve alınan eğitimlerle epeyce yol kat ettik. Bu arada üniversiteli gençlerden oluşan BİNMAG’ı (Bingöl Mahalle Gönüllüleri) kurduk. İlk deneyimimiz Elâzığ ve Karlıova depremleri oldu. Sokak ve yaban hayvanlarını beslenmeleri için zaman zaman yiyecek dağıtımını gönüllülerimiz devamlı yapıyor. Yardıma muhtaçlara destek çalışmalarımız, öğrencilere tablet yardımı çalışmalarımız devam etmekte. Ve bir STK olarak bu arada; toplumun afetlere olan ilgisini, afet farkındalığını artırıp halkı bilgilendirerek eğitmek ve bilinçlendirme, Ulusal ve Uluslararası afete hazırlık çalışmalarını takip edip Resmi Kurum ve Kuruluşlar, Belediye, Üniversite, STK’lar ile hazırlık çalışmaları yaparak bulunduğumuz ilde olası bir afette bir bütünlük sağlama gayreti içinde Resmi Kurum ve Yerel Yönetimin çalışmalarına gönüllülük esasıyla bize ihtiyaç duyulduğu takdirde destek vermek gayreti içindeyiz. Olası bir doğal afette hayatımızın tüm alanlarında oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olup, toplumsal güç birliği oluşturarak gerekli tedbirleri alıp, bireysel ve toplumsal sorumluluğu alarak, sorunun değil çözümün bir parçası olmaya gayret etme çalışması içindeyiz. Bu konuda da herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Afetler karşısında korkarak değil önlemlerimizi alarak, hiç olmayacakmış gibi rutin yaşama devam etmemiz gerekmektedir.
Gönüllülük esasına dayalı olarak kurduğumuz derneğimize gönüllü destekler devam ediyor. Daha önce yurtdışında olan öğrencimiz Fuat Demir medikal maske dikimi için bezin karaborsa olduğu ilk dönemlerde Bingöl’e onlarca top bez, daha sonra yine öğrencilerimizden Fuat Demir, Mahmut Demir, Ersin İnak derneğimizin kurtarma ayakkabılarını, kıyafetlerini diktirip yollamışlardı. Şimdide yurt dışından öğrencimiz Akın Demircioğlu muhtelif kurtarma gereçlerini yolladı. Bizim gönüllü olarak kurduğumuz ve canla başla bir şeyler yapmak için gece, gündüz didinip çabaladığımız derneğimizin gelişimi için verdikleri destekten dolayı kendilerine binlerce teşekkür ediyoruz. Geniş kapsamlı konteynırımız olduğu takdirde daha büyük gereçler (jeneratör, delici gereçler gibi…) almak isteyen canlar var. Zira binalar olası bir afet anında güvenilir olmadığı için yollanacak olan gereçleri oradan çıkaramayabiliriz.”
Deprem konusunda alınabilecek önlemlere dikkat çeken Karaarslan, “Unutmayalım deprem öldürmez, alınamayan önlemler ve çürük yapılardır kaybettiklerimizin nedeni. Malumunuz Bingöl birinci derece deprem bölgesinde. 1971 ve 2003 depreminde yapılan çalışmalarda görüyoruz ki mevcut yapı stoğunun büyük bir bölümünün depremlere karşı yeterli güvenliğe sahip olmadığıdır. Mevcut yapı stoğunun doğal eskime sürecinin tümüyle yenilenmesi uzun bir süre alacağı ve ekonomik acıdan da imkansız olacağından, zaman kaybı olmadan öncelikli olarak çürük yapılar tespit edilip yenilenmelidir. Diğer yapıların da depreme karşı güvenli hale getirilmesi ile depreme karşı can kayıpları önlenmiş olacaktır. Depremin ne zaman ve nerede olacağını bilemeyiz ama alacağımız önlemlerle zararı en aza indirgeyebiliriz” dedi.