BÖLGESEL KALKINMA HAMLESİ

Bingöl, 29 Ocak Cuma günü tarihi gelişmeler yaşadı. Rutinin dışında Bingöl Havalimanı’na 3 uçak indi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Milletvekili Feyzi Berdibek, Sütaş Başkanı Muharrem Yılmaz, Bakan Yardımcıları, Bölge Müdürleri, Sütaş yönetim kurulu üyeleri, birçok işadamı ve bürokrat şehrimize geldi. 3. kısım sanayi sitesi, Ticaret Sanayi Odası hizmet binası ziyaretleri ve Cuma Namazı’nın ardından AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaret edildi. Teşkilatın heyecanı ve coşkusu üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında Sütaş açılışı için Bingöl’ü ziyaret edebileceğini söyledi. Bingöl’ün Sütaş ile Anadolu Kaplanı haline geleceğini ve tarihe geçeceğini vurgulayan Bakan Varank, Sütaş ile Bingöl’de 2033 yılına kadar kişi başı milli gelirde yüzde 40 artış yaşanacağını ve Bingöl’ün 73. sıradan 38. sıraya yükselerek Türkiye ortalamasının üstünde bir seviyeye çıkacağını öngördüklerini söyledi. Bakan Varank, Bingöl’de Bakanlık olarak bugüne kadar 186 projeye destek olduklarını, 1564 işletmeye 48 milyon hibe verdiklerini, 53 bilim insanına katkı sunduklarını, Kalkınma Ajanslarıyla 160 projeye 93 milyon lira destek verdiklerini söyledi. 
Pakdemir: “Hibeler yüzde 70’e çıkacak” 
Bingöl’ün son dönemde bitkisel üretimde yüzde 5, hayvansal üretimde ise yüzde 13 artış kaydettiğini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yüzde 50 hibe ile yapılan Kırsal Kalkınma ve çiftlik yatırımlarındaki hibe desteğini mevzuata uygunsa bölgeye özel yüzde 70 ve üzerine çıkaracaklarını müjdeledi. Bakan Pakdemirli Kümes ve alet alımı için 200 bin lira, İpek böçekçiliği için 120 lira hibe verileceğini ve sulama yatırımlarını önceleyeceklerini aktardı. 
Muharrem Yılmaz: “3 milyarlık ekonomik faaliyet” 
Sütaş ziyaretinde devasa yatırım alanı yolcu otobüsüyle incelendi. Lansman toplantısında konuşan Muharrem Yılmaz, 1.1 milyar liralık yatırım bedelinin 600 milyon lirasının kullanıldığı, tesislerde tam kapasiteyle 1012 kişinin doğrudan istihdam edileceğini, yüzde 90’ı Bingöllülerden oluşan 165 kişinin şimdiden çalışmaya başladığını, 500 kişi ile inşaat faaliyetlerinin sürdüğünü aktardı. 3677 büyükbaş hayvanın çiftliklerde yaşamaya başladı söyleyen Yılmaz, Sütaş’ın sözleşmeli bitkisel üretimle şimdiden 4.5 milyon lira çiftçilere ödeme yaptıklarını açıkladı. Süt ve yem fabrikalarında Nisan ayında üretime başlamayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, Günde 2.8 milyon lira bölge üreticisine sadece süt için ödeme yapılacak. 1000 ton süt üretimi için 90 bin hayvan varlığına ihtiyaç olacak. 602 bin ton yem üretilmesi gerekecek ve 235 bin dekar araziye ihtiyaç olacak. 1 milyar 554 milyon lira hayvan kesiminden gelir elde edilecek. Yem için 905 milyon, taşıma için 270 milyon, personel için 115 milyon ve diğer alımlarla birlikte yatırımın yaratacağı ekonomik faaliyet toplam 3 milyar lirayı bulacak. 250 kilometre alanda bu faaliyetler yapılacak.” diye konuştu. 
Bingöl Merkezli Bölgesel Kalkınma Hamlesi Sütaş’ın şehrimizde yapılmasını süper teşvik ile destekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, fikir sahibi olarak gerçekleşmesinde öncülük eden dönemin Kalkınma Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’a ayrıca paragraf açıp teşekkür etmek gerekiyor. 
Şehrimize kurulan 3 milyarlık bu devasa yatırıma kamunun sunduğu teşvik desteklerinden güç alarak katkı sağlamak bütün Bingöllülerin ortak görüşü olmalıdır.  Tedarik zincirinin fazlalığı, tarım ve hayvancılığın yanı sıra makine, ekipman, ambalaj, inşaat, lojistik, teknoloji gibi diğer birçok sektöre etkisiyle üreten herkes bu yatırımdan faydalanacak. Bingöl için artık sütün berekete dönüşme vakti. Çalışıp, üretmek ve kazanma vakti.