Belediye milyonlarca liralık gelirden mahrum bırakıldı

Sayıştay’ın açıkladığı 2019 yılı raporuna göre, Bingöl Belediyesinin, doğalgaz firmasına yüzde 10 oranında ortak olması gerekirken, şirketin ortaklık davetine cevap vermediği belirlendi.

Sayıştay raporunda, “4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu hükümleri gereğince belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren Doğalgaz Şirketi tarafından belediyeye yapılan ortaklık davetine cevap verilmediği görülmüştür” denildi.

BELEDİYELER, SERMAYE KOYMADAN DOĞALGAZ FİRMASINA ORTAK OLABİLİYOR

Belediyelerin, sermaye koymadan doğalgaz firmasına ortak olabileceği belirtilen raporda, “4646 sayılı Kanun’un, 4’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (g) bendine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan dağıtım lisansı alan şehir içi dağıtım şirketi, yetki aldığı şehirde bulunan belediye veya belediye şirketini sermaye koyma şartı aramaksızın, yüzde 10 nispetinde dağıtım şirketine ortak olmaya davet etmek zorundadır. Bu sermaye oranı, bedeli ödenmek kaydıyla en fazla yüzde on oranında artırılabilir. Ancak bu artış hazineye borcu bulunmayan ve ilave kredi talep etmeyen veya hazineye olan kredi borçlarını tasfiye ettikten sonra, bu amaçla hazine garantili kredi sağlamaması kaydıyla mümkün olabilmektedir. Ayrıca kurul, nüfus yoğunluğuna göre bir şehri, sınırları belirlenmiş birden fazla dağıtım bölgesine ayırabilmekte ve her bölgeyi ayrı ayrı ihale edebilmektedir.

Bahsi geçen maddenin uygulanmasına yönelik Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Belediye ortaklığı” başlıklı 21’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, dağıtım lisansı alan şirket, lisans yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde, yetki aldığı şehirde bulunan belediye veya belediye şirketini sermaye koyma şartı aramaksızın, yüzde 10 nispetinde dağıtım şirketine ortak olmaya davet etmek zorundadır” denildi.

BİNGÖL BELEDİYESİ CEVAP VERMEDİ

Bingöl Belediyesinin, doğalgaz firmasının ortaklık davetine cevap vermediği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Yapılan incelemede, Bingöl, Bitlis, Muş, Tatvan ve Güroymak Belediyelerinin 30 yıl süre ile Doğalgaz Dağıtım Lisansı ihalesini kazanan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 23.07.2014 tarih ve 5142-1 sayılı Kararı ile yetkilendirilmiş olan … Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi tarafından 05.09.2014 tarih ve 2014-11 sayılı yazı ile Bingöl Belediyesine, şirkete ortaklık için davet yazısı gönderildiği ancak bu davete belediye tarafından herhangi bir cevap verilmediği tespit edilmiştir.

Bu itibarla, söz konusu Doğalgaz Anonim Şirketi ile ortaklık işlemlerinin tesis edilmesi ve geçen sürede alınamayan ortaklıktan doğan hak ve menfaatlerin alınmasına ilişkin gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.”

BELEDİYE MOBİL HABERLEŞMEDEN DOĞAN HAKLARINI DA ALMADI

Sayıştay raporunda, Bingöl Belediyesinin, mobil haberleşme altyapısı için doğan haklarını da tahsil etmediği belirlendi.

Raporda, “Ayrıca sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerecin belediyenin sorumluluğunda olan yerlerden geçirilmesinden doğan geçiş hakkı ücretlerine Belediye Gelir Tarifesinde yer verilmediği, takip ve tahsilatının yapılmadığı görülmüştür” denildi.