Reklamı Geç
HABER DETAY
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavilerinin daha başarılı olduğunu, hem de yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırdığını belirtti.
06 Ekim 2022 - Perşembe 11:15
19933 defa okunmuş.
SAĞLIK

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla açıklama yaptı. Kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türünün meme kanseri olduğu belirtilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü, meme kanserinin, tüm yeni tanı konulan kanserler içerisinde 11.7’lik oranla ilk sıraya yükseldiğini, akciğer kanserinin bunun ardından 11.4 ile ikinci sırada, kalın bağırsak kanserinin 10 ile üçüncü, prostat kanserinin 7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin 5,6 ile beşinci sırada görüldüğünü duyurmuştur” dedi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile daha erken evrede teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. En son ulusal kanser istatistiklerimizde yeni tanı alan meme kanserlerinin 48.2’si lokalize kanserler iken, 10.2’si uzak organ tutulumlu kanser olarak bildirilmektedir.

Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.

-KETEM’DE ÜCRETSİZ TARAMA YAPILIYOR-

Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir.

-KORUNMA-

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.

Meme kanseri birçok faktör nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Tüm invaziv meme tümörleri için değiştirilebilen risk faktörlerine atfedilen risk  62.8 iken, değiştirilemeyen risk faktörlerine atfedilen risk 37.2 olarak saptanmıştır.

-MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ-

Memelerin normalde nasıl göründüğünü bilmek, meme sağlığının önemli bir parçasıdır. Kadınlar yirmi yaşından başlayarak, her ay düzenli olarak kendi memelerini muayene ettiklerinde, memelerinde oluşabilecek en ufak değişikliği erkenden fark edebileceklerdir. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Ancak neyin aranacağını bilmek, düzenli mamografilerin ve diğer tarama testlerinin yapılmasının yerini tutamaz. Tarama testleri, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan çok önce, meme kanserinin erken evrelerde bulunmasını sağlar. Bu nedenle, ülkemizde 40-69 yaş arasındaki kadınlara, herhangi bir yakınmaları olmadan önce, her iki yılda bir kez ve ücretsiz olarak mamografi ile tarama yapılmaktadır.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler dememe kanserinde görülebilmektedir:

-Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile)

-Memede ya da meme ucunda ağrı

-Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (egzama, mayasıl)

-Meme ucunda çekilmeler

-Memede portakal kabuğu görünümü

-Meme derisinde tahriş

-Tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı)

-Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği

-Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma 

-Koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir.

Bu belirtilerden herhangi biri meme kanseri dışındaki durumlardan da kaynaklanabilmekle birlikte sayılan belirtiler görüldüğünde, nedeninin bulunabilmesi için bir genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

-TANI-

Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle yukarıdaki belirtiler tanı koymak için yeterli olmadığından en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve sağ kalım süresini artırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. Erken teşhiste en önemli faktör, kadınların bu konuda bilinçlenmesi ve 40 yaşından itibaren düzenli olarak mamografi yaptırmalarıdır.”


Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.