Reklamı Geç
HABER DETAY
ÖĞRENCİLERİN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKISI
Yapılan bir araştırmaya göre, Bingöl Üniversitesinde okuyan öğrencilerin şehir ekonomisine katkısı 16 milyon lirayı bulunuyor.
09 Eylül 2022 - Cuma 10:23
3173 defa okunmuş.
EĞİTİM

Bingöl Kent Haber 

Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Emin Yaşar, Dr. Öğretim Üyesi Kadir Gökoğlan ve Bilim Uzmanı Meryem Kök’ün ‘Üniversite Öğrencilerinin Kent Ekonomisine Katkısı: Bingöl Üniversitesi Örneği’ başlıklı çalışmaları, Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisinde yayımlandı.

Bingöl Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan öğrencilerin aylık gelirlerinin harcama yönünü ve bu harcamaların şehrin yerel ekonomisine olan katkısını ölçmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, 418 öğrenciyle görüşülerek, öğrenci harcamaları tespit edilmeye çalışıldı.

Öğrencilerin 2019 yılı aylık gelirleri dikkate alınarak yapılan çalışmada, öğrencilerin büyük çoğunluğunun aylık geliri 251 TL ile 1000 TL arasında olduğu, aylık ortalama harcamanın 768 TL olduğu belirlendi.

ÖĞRENCİLER BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNİ NEDEN TERCİH EDİYOR

Çalışmada, öğrencilere Bingöl Üniversitesini tercih nedeni soruldu. 418 öğrenciden 154’ü memleketine yakın, 87’si aldığı puan, 19’u pahalı olmaması, 7’si fiziki imkanlar, 17’si sosyal imkanlar, 19’u eğitim kalitesi, 26’sı sakin bir il olması, 23’ü tavsiye üzerine, 66’sı diğer nedenlerle Bingöl Üniversitesini tercih ettiğini bildirdi.

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNİ “TAVSİYE ETMEM” DİYENLER AĞIRLIKTA

Araştırmaya katılan öğrencilere “Bingöl Üniversite’ni arkadaşlarınıza tavsiye eder misiniz?” sorusu da soruldu. Öğrencilerin yüzde 2.9’u (12) kesinlikle tavsiye ederim, yüzde 21.1’i (88) tavsiye ederim, yüzde 20.1’i (84) kararsızım, yüzde 30.1’i (126) tavsiye etmem, yüzde 28.8’i (108) kesinlikle tavsiye etmem yanıtını verdi.

BİNGÖL’DE OKUMAK MALİYETLİ Mİ?

‘Sizce Bingöl ilinde okumanın maliyeti, alternatiflerine göre nasıldır?’ sorusuna, öğrenciler okuma maliyetine en yüksek oranda normal yanıtını verirken, yiyecek-içecek maliyetine yüksek, barınma maliyetine normal yanıtını verdi.

ÖĞRENCİLERİN HARCAMA KALEMLERİ

Araştırmanın sonuç bölümünde, şu bilgiler paylaşıldı: “Araştırma sonucunda Bingöl Üniversitesi’ndeki öğrencilerin, aylık 1.025 TL harcama yaptığı tespit edilmiştir. Bingöl Üniversitesi ortalama 15.713 öğrenciye sahip olduğu düşünüldüğünde öğrencilerin aylık Bingöl iline 16 milyon 105 bin 825 TL, yıllık katkıları ise (8 ay için) 128 milyon 846 bin 600 TL olduğu söylenebilir. Bu tutar Bingöl ilinin kalkınmasında önemli bir tutar olarak görülmektedir. Öğrencilerin harcama bazlı maliyetleri dikkate alındığında en fazla barınma maliyetlerinin (220 TL) yüksek olduğu görülmektedir. Daha sonra sırasıyla yeme-içme için (189 TL), giyecek için (156 TL), enerji için (113 TL), ulaştırma için (91 TL), eğitim araç ve gereçleri için (78 TL), kültürel faaliyetler için (72 TL), telefon (64 TL) giderleri olarak tespit edilmiştir. En düşük harcamalar ise sportif faaliyetler (44 TL) için yapıldığı tespit edilmiştir. Bu maliyetler dikkate alındığında öğrencilerin genellikle devlet yurdu ve kiralık evlerde kaldıkları düşünüldüğünde Bingöl ilinde uygun fiyatlar olduğunu söylemek mümkündür. Fakat özellikle yeme-içme ve giyecek için harcanılan tutarların oldukça yüksekliği dikkat çekicidir.

Bu çalışma sonucunda bir öğrencinin Bingöl şehrine ekonomik katkısının oldukça önemli miktarlarda olduğu görülmektedir. Dolayısıyla hem üniversite olarak hem de il bazında öğrenci potansiyelini arttırma çabaları büyük önem taşımaktadır. Fakat mevcut öğrencilerin Bingöl Üniversitesi’ni tavsiye etmedeki olumsuz görüşlerini hem üniversite hem de il olarak bu farkındalığı yaşamalıdır. Eksik veya yeterli olarak görülmeyen noktalara çözüm önerileri getirilmelidir. Öğrencilerin sportif, kültürel ve eğitimsel faaliyetlerini arttırmak bu çözüm önerilerinden bazıları olmalıdır. Sonuç olarak öğrenciler illerin ekonomisine doğrudan katkı sağlayan bireyler olduğu artık aşikârdır. Her bir öğrenci başka bir öğrenciyi şehre/üniversiteye yakınlaştıran bir (aracı) unsurdur. Dolayısıyla bu unsurun önemi hakkında farkındalık oluşturulmalıdır. Sonraki yapılacak olan çalışmaların bu unsur üzerinde yapılması önerilmektedir.”


Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.