ZAZAKİ VE KURMANCİ ‘HOŞ GELDİNİZ’ TABELASI TALEBİNE RED

HDP Belediye Meclis üyeleri tarafından Bingöl Belediyesi Meclis Başkanlığına sunulan önergede, “Etnik ve ulus düzeyde toplulukların bütün ilişki ve etkinliklerde kullandıkları ve anlaştıkları dil o toplumun anadilidir. Bireylerin anadilleri dışında sonradan öğrendikleri diller ve o dillerle iletişim kurmayı sağlasa bile asla insanın kendi anadili gibi olmamaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde bütün halkların eşit dil haklarına sahip olduğu belirtilmiştir. Tüm bunların göz önüne alındığında çok kültürlü, çok dilli, barış içinde yaşayabilen demokratik bir toplum için, şehir girişlerindeki tabelalara Türkçe'nin yanına Kürtçe'nin lehçeleri olan Kurmanci ve Kırdki (Zazaki) hoş geldiniz yazısı yazılması hususunu bilgilerinize arz ederiz.” denildi.

Önergenin AK Parti ve MHP’li belediye meclis üyelerince reddedildiği belirtildi.

Önergenin reddedilmesi üzerine basın açıklaması yapan HDP Belediye Meclis Grubu Eş Sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç, şu ifadelere yer verdi: “Dilin başlı başına bireyin karakterini tanımlama noktasında oynadığı rolün yanında her halkın kendi coğrafyasında kullandığı "Anadili"de var olma-kendini var etme gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir.

Çünkü anadili, bir toplumun karakteristik özelliğini en güzel ve en tartışmasız bir şekilde yansıtır. Günümüzde özellikle toplumların uluslaşma kaygıları ve yapılan dilbilim çalışmaları, anadilinin öneminin bilimsel boyutta tartışılmasını sağlayarak toplumların kendini tanımlama ihtiyacı hissetmesinin bir sonucudur. Bu tanımlamanın da en etkili ve doğal olarak "anadili" ile yapılabileceği de açıktır. Daha önemlisi anadil toplumu ulus yapan öğelerin de en başta gelenidir. Bir dilin yaşaması için yazı dilinin olması gerektiğine olan inancımızdan dolayı HDP grubu olarak 09.05.2022 Pazartesi günü Bingöl Belediyesi aylık meclis toplantısında, şehir girişindeki il tabelasına Türkçe ile birlikte Zazaki ve Kurmanci dillerinde de levhaların asılmasına ilişkin önerge verdik. Önergemiz, belediye meclisi AKP ve küçük ortağınca çok sığ bir anlayış ile gerekçelendirilemeden hiçbir dayanak gösterilmeden "böyle bir çalışmaya gerek olmadığı" belirtilerek reddedilmiştir.

Dönemsel Kürt dil grubundan ayrıştırıp Zazacılık hamaseti üzerinden sadece siyasi rant sağlamak amacıyla dil üzerinden güdülen siyaseti ahlaki bulmadığımızı belirterek, bir dilin bu anlayış ile yaşam bulmayacağına inanıyoruz. Bu ülkede insanların birbirinin dillerini sevmesi ve öğrenmesi, insanların birbirini anlamasını sağlayabileceği gibi bir yakınlaşmaya da vesile olabilir. Belediye meclisinin bu hassasiyet ile yaklaşıp bu önergemizi tekrar gündeme almasını bekliyoruz.”