YEDİSU’YA UMUT OLDU

Çobantaşı Kavurması ve Sivan Dut Pekmezi ile birlikte Bingöl'de coğrafi işaret alan üç üründen biri olan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi’nin üretimi artıyor.

Bingöl adına tescil edilmesinin ardından üretimi yaygınlaştırılan Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi, ilçe halkının en önemli geçim kaynaklarından oldu.

TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Yedisu ilçesinde Horoz Kuru Fasulyesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya İlçe Kaymakamı Mehmet Kaya, Yedisu Belediye Başkanı Ömer İsen, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Programda konuşan Yedisu Kaymakamı Mehmet Kaya, “İlçemizde 2018 yılında 70 dekar üretilen Fasulyemiz, coğrafi işaret alması ile birlikte kaymakamlığımız ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleri ile bu yıl 600 dekarda üretilmektedir. İnşallah sulama sisteminin de devreye alınmasıyla bu üretimi 4 bin 500-5 bin dekarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Kadın Kooperatifimizin de kurulmasıyla üretilen ürünlerin pazarlanması noktasında gerekli desteği vereceğiz” dedi.
Toplantı sonunda misafirlere Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi ikram edildi.

YEDİSU HOROZ KURU FASULYESİNİN ÖZELLİKLERİ

“Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi, Cumhuriyet dönemi ve sonrasında Yedisu ilçesinde üretimi yapılan oturak ya da bodur bitki gelişme şeklindeki Phaseolus vulgaris L. türü ve horoz çeşidi kuru fasulyedir. Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi ince kabuklu, dolgun, beyaz, parlak, düz eliptik, genel olarak iç bükey böbreğimsi ve kısmen silindirik yapıda olup oldukça iridir. Ürünün 100 tane ağırlığı 52,92 g ilâ 58,50 g aralığındadır. Ürün, sülük çıkarmayan yapıdadır. Ürünün ince kabuk yapısı sayesinde kısa sürede pişer ve piştiği zaman dağılmaz. Kabuk atmaması sayesinde üründeki aroma korunur. Yedisu ilçesinde Elmalı Deresi, Çerme Deresi, Yedisu Deresi ve Kelhaş Deresi, Peri Suyu gibi su kaynakları bulunur. Yedisu ilçesinin 2000 metreyi aşan yüksek dağlarla çevrili oluşu, ilçedeki kaynak sularının varlığı ortalama 1598 rakımlı Yedisu ilçesinde mikroklima iklimi oluşturur. Bu durum ilk ve son don tarihleri arasını açar ve ürünün daha uzun sürede yetişmesini, baklalarını doldurmasını, tanelerinin daha dolgun ve parlak olmasını sağlar.

Yetişme dönemi mayıs ayının ilk yarısı ilâ ekim ayının ilk yarısıdır. Ürünün yetişme döneminin uzun olması gece ile gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın fazla olmasından kaynaklanır.”