Tarım ve Hayvancılıkta Silikon Vadisi Kuruluyor
Bingöl Üniversitesi, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanında dijitalleşmesini sağlamak amacıyla önemli bir projeye imza atıyor. Bu kapsamda, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nun kurulması teklifi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı. Üniversite Rektörü Erdal Çelik, yapılacak çalışmaların sadece bölgeye değil, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını anlattı.
Bingöl Üniversitesi bünyesinde açılacak Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu, tarım ve hayvancılık sektörünü dijitalleştirecek projeler için önemli bir merkez olacak. Yeni açılacak meslek yüksekokulunda, çağın gerekliliklerine uygun şekilde 12 farklı program hayata geçirilecek:
* Ön-Yüz Yazılım Geliştirme
* Arka-Yüz Yazılım Geliştirme
* Büyük Veri Analistliği
* Bulut Bilişim Operatörlüğü
* Robotik ve Yapay Zekâ
* İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü
* Otonom Sistemler Teknikerliği
* Kurumsal Bilişim Uzmanlığı
* İnsansız Araç Teknikerliği
* Dijital Dönüşüm Elektroniği
* Oyun Geliştirme ve Programlama
* Yapay Zekâ Operatörlüğü
Bu programlar sayesinde, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında uzmanlaşmış nitelikli ara eleman eksikliği giderilecek. Aynı zamanda bölgeye sosyal ve ekonomik anlamda da katkı sağlanarak genç nüfusun bölgeye kazandırılması desteklenecek.
Rektör Erdal Çelik, bölgede tarım ve hayvancılığın verimliliğini artırmak adına nano teknoloji ve dijital tarım uygulamalarının kullanılacağını anlattı. Bingöl topraklarında organik madde miktarının düşük olduğunu ifade eden Rektör Çelik, bu sorunun çözümü için nano gübre üretimi ve akıllı sera teknolojilerinin hayata geçirileceğini açıkladı. Bölgede sıkça görülen karasinek probleminin çözümü için web tabanlı yöntemler geliştirileceğini aktaran Prof. Dr. Çelik, hayvansal ve bitkisel üretimden elde edilecek bileşenlerle ilaç ve takviye edici gıda üretimine yönelik de önemli adımlar atılacağını dile getirdi.
Tarımsal üretimde yapay zekâ destekli izleme sistemleri kullanılacak
Bingöl Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez tarım ve hayvancılık alanında bir Silikon Vadisi kurmayı hedefliyor. Bu girişim, tarımsal üretimde yapay zekâ destekli izleme sistemleri, büyük veri analizleri ve dijital tarım teknolojileri ile büyük bir dönüşüm yaratacak. Rektör Çelik, modern tarımda dijital verilerin önemine dikkat çekerek, bitki hastalıklarını önlemek için dijital tarım araçlarının kullanılacağını söyledi. Kırsalda ekonomik çeşitliliği artırmayı hedefleyen üniversitemiz, birim alandan daha fazla verim almayı sağlayarak ihracat potansiyeli yüksek tarımsal ürünleri ön plana çıkarmayı amaçlıyor. Ayrıca, arı ve arı ürünlerinin teknolojik açıdan geliştirilmesi, bölgenin tarım ve gıda sektöründeki gücünü artıracak. Akıllı kovan sistemleri, dijital izleme sistemleri ve veri analitiği gibi teknolojilerle arıcılığın daha bilimsel bir temele oturtulması sağlanacak.Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Bingöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü de yeni açılan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’na aktarılacak. Böylece, bölgedeki teknik altyapı daha da güçlenerek bilişim sektöründe sanayi kollarının gelişmesine öncülük edilecek.
Yeni meslek yüksekokulunun faaliyete geçmesiyle birlikte, bilişim teknolojilerinin tarım ve hayvancılığa entegrasyonu sağlanacak ve Bingöl Üniversitesi bölgesel kalkınmanın teknoloji üssü haline gelecek. Bingöl Üniversitesi’nin attığı bu adım, yalnızca bölge için değil, Türkiye için de büyük bir fırsat sunuyor. Tarım ve hayvancılık sektörünün geleceğini şekillendirecek bu yenilikçi projeler, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine büyük katkı sağlayacak.