SEBETERİAS KALESİ İÇİN KAZI İZNİ
Bingöl’de bulunan tarihi yapılar toprak altında çürürken, bu yapılardan biri olan Sebeterias Kalesi için kazı izni çıktı.
Bingöl’deki kurumlar tarafından tarihi yapıların korunması ve gün yüzüne çıkarılması için yeterince çalışma yapılmazken, Elazığ Müze Müdürlüğü Norik Höyük’ten sonra Sebeterias Kalesinde de kazı çalışması yapacak.
Urartulardan kalma Sebeterias Kalesinde kazı çalışması yapmak için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvuran Elazığ Müze Müdürlüğü, olumlu yanıt aldı.
Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden verilen yanıtta, “Kültür varlığı olarak tescil edilen Sebeterias Kalesinde sondaj kazısı ve temizlik çalışması yapılması konusunun değerlendirilmesi hususundaki Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 27.05.2021 tarihli başvurusu incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda, Merkez Kılçadır Köyü mevkiinde bulunan Sebeterias Kalesinde sondaj kazısı ve temizlik çalışmasının ilgili Müze Müdürlüğü tarafından yapılmasının uygun olduğuna karar verildi” denildi.
KALE GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK
Gerekli iznin alınmasının ardından Genç Köprüsü yanında bulunan Sebeterias Kalesinde, kazı çalışmalarının yapılarak kalenin gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.
SEBETERİAS KALESİ
Urartular zamanında yapılan bu kale, Murat Vadisi üzerinde Urartu Kralı Menua’nın Bingöl yaylalarını elinde tutabilmek için yaptığı Bingöl’ün üç önemli kalesinden biri olarak biliniyor.
Kalede yapı olarak birkaç duvar kalıntısı ile bu duvarlara ait moloz taşları bulunurken, tepenin kuzeyinden toprak alımı ve güneyindeki yol yapımı nedeniyle yapının bir kısmı tahrip edilmiş durumda.