SINIF MEVCUTLARI RİSK OLUŞTURUYOR

Geçen yıl pandemi koşulları nedeniyle kapılarını kapatan okullar, 2021-2022 eğitim öğretim yılına yüz yüze eğitimle başlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Covid-19’a karşı okullarda tüm önlemlerin alındığını belirtirken, Bingöl’deki bazı okullarda sınıf mevcutlarının arttırılması aileleri endişelendiriyor.

Özellikle Sarayiçi, Gazi ve Mustafa Kemal Paşa ilkokullarında 1. sınıf mevcutlarının 40-45 öğrenciyi bulduğu belirtiliyor.

AİLELER İKİLİ EĞİTİM İSTİYOR

Nüfusu 20 bini aşan ve Bingöl’ün en büyük mahallesi olan Kültür Mahallesinde ilkokul kademesinde sadece bir okul bulunuyor. Son yıllarda artan yapılaşmayla mahallenin nüfusu hızla artarken, bu artış Sarayiçi İlkokulunda yığılmalara neden oluyor.  Okulda 1. sınıfa başlayan öğrenciler için 4. sınıflardan birinin kapatıldığını ve öğrencilerinin diğer sınıflara dağıtıldığını belirten öğrenci velileri, pandemi süresinde sınıf mevcutlarının arttırılmasının risk oluşturduğunu belirtiyor.

Sınıf mevcutlarının arttırılması nedeniyle çocuklarının sağlığından endişe ettiklerini belirten veliler, yığılmaların önüne geçmek için okulda ikili eğitime geçilmesini istiyor.

YENİ OKUL YAPILACAK MI?

Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Faruk Aris, Sarayiçi, Gazi ve Mustafa Kemal Paşa ilkokullarında 40-50 kişilik sınıflarda eğitimin başladığını söyledi.

Aris, “Yeterince önlem alamayan ve planlama yapamayan Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü, pandemi koşullarında özellikle Sarayiçi İlkokulu, Gazi İlkokulu, Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda 1. sınıflarda 40-50 kişilik öğrenci ile eğitime başladı” dedi.

Aris, eğitimde yaşanan sıkıntılarla ilgili Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğüne şu soruları yöneltti:

-Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü; hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde hangi gerekçeyle bazı ortaokullarda seviye sınıfları oluşturulmaktadır. Bundan haberiniz var mı? Yoksa okullar size bağlı değil mi?

-Özellikle Abdülhamid Han Ortaokulu ve Cevdet Yılmaz Ortaokulu bölgesinde olmadığı halde bu okullara kaç öğrenci gitmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğünün görevi bu okullara öğrenci yönlendirmek midir, oksa tüm okullarda eğitimin kalitesini artırmak mıdır?

-Hızla büyüyen İnalı Mahallesi ve Kültür Mahallesinde yeni okul yapmak planlamanızda var mıdır? Varsa ne zaman yapmayı planlamaktasınız?

-Hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde imam hatip ortaokullarına hangi gerekçe ile sınavla öğrenci alarak özel statülü okul yarattınız. Bu bölgelerde oturan ve bu okullarda okumak isteyen öğrencilerin eğitim hakkını hangi gerekçe ile engellediniz?