KİĞI YİNE SALLANDI

Kiğı İlçesinde 2015 yılında meydana gelen depremde hak sahibi olan 690 afetzedenin konutları hala yapılmadı.

Kiğı İlçesinde 3 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremde çok sayıda yapı hasar gördü. İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü, 2015 Kiğı depreminde 690 kişinin hak sahibi olduğunu belirtirken, hak sahiplerinin konutları hala yapılamadı. 690 hak sahibinden 548’inin yer seçimlerinin onaylandığı, 37’sinin onay aşamasında olduğu, 105’inin yer seçiminin ise hala yapılmadığı belirtildi.

YARALAR SARILMADAN YENİ DEPREM OLDU

2015 yılında meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin yaraları 6 yıl geçmesine rağmen sarılmadan yeni deprem meydana geldi. Cuma akşamı saat 21.28’de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, birçok köyde hasara yol açtı.

Hasarın boyutu, yapılacak hasar tespit çalışmalarının ardından ortaya çıkacak.

DEPREM UZMANLARININ AÇIKLAMALARI

Bingöl için sık sık deprem uyarısı yapan Prof. Dr. Naci Görür, Karlıova segmanında büyük bir deprem beklendiğini bir kez daha ifade etti. Görür, şunları söyledi: “Karakoçan/Kuşbayırı (Elazığ-Bingöl) yöresinde 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem DAF’ın Karlıova-Bingöl zonunda ancak Karlıova segmanının batısında Kaynarpınar-Kuşbayırı arasında. Bilindiği gibi, Karlıova segmanında büyük bir deprem bekliyoruz. Sıkıntılı bölge.”

“BURASI TÜRKİYE’NİN EN GERGİN ALANIDIR”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da, bölgenin Türkiye’nin en gergin alanı olduğunu söyledi.

Ercan, “Bingöl-Karakoçan Depremi, 5,3 büyüklüğünde, 4,6 km derinde K45D Doğu Anadolu Kırığı ile doğu-batı Bingöl Karakoçan, Sancak Uzunpınar kırığı kavşağında, 6 saniye sürdü. Kırsalda kötü evler dışında büyük yıkım yapmaz. Son deprem 2010'da M6,0'dır. Arkasından büyük deprem gelirse şaşırırım.

Bingöl-Karakoçan-Kiğı-Elmalı dörtgeni depremlerin koşu alanıdır. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ile Sancak-Uzunpınar çevrili bir dörgen Türkiye'nin en duyarlı, en gergin alandır. DAK-KAK ile keşişmiştir. Burası yüksek çekincelidir. M5,3 ile kolay atlatılmıştır.

AFAD ile Kandilli Jeofizik Birimleri deprem konum, büyüklük ile derinliklerinde sürekli önemli uyuşmazlık var. Biri Kiğı-Bingöl, ötekisi Karakoçan-Elazığ. Biri 4,6, biri 15,5 km. Yorumcu Jeofizikçiler için kabul edilemez bir durum. İnatlaşma bitsin. Ortak hız yapısı kullanılsın.” ifadelerini kullandı.

“BU BÖLGE DEPREM ÜRETME AÇISINDAN AKTİF BİR BÖLGEDİR”

Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Türkiye’nin iki büyük önemli fayı var. Bunlardan biri Kuzey Anadolu Fayı, diğeri Doğu Anadolu Fayı. Bu iki fay tarih boyunca Türkiye’deki en büyük depremleri yatarmış faylardır. Bu iki fay Bingöl-Karlıova’da bir araya geliyor ve birleşiyor. Karlıova’da bu iki fayın birleştiği noktadan batıya doğru üçgen şeklinde bir alan vardır. Bu son deprem bu üçgenin içerisinde Karlıova’ya yaklaşık 70 kilometre mesafede meydana geldi. Bu bölge, deprem üretme açısından son derece aktif bir bölgedir. Sadece Kiğı yöresine özgü depremler olarak 1950 yılından bu yana 5 üzerinde çok sayıda deprem sayabiliriz. Bir kuralımız vardır, bir bölgede geçmişte deprem olmuşsa, gelecekte de aynı büyüklükte ve aynı yerlerde deprem olma olasılığı yüksektir.”

 

536 DEPREM MEYDANA GELDİ

AFAD, 1900 yılından buyana bölgede 4 üzerinde 536 depremin yaşandığını bildirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden sonra yaptığı açıklamada, 2 evde ağır hasar oluştuğunu bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Bingöl'ün Kiğı ilçesinde saat 21.28'de Mw 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 15.51 km derininde meydana gelen bu depremin, en yakın yerleşim birimi olan Kiğı ilçesi, Aşağı Serinyer köyüne uzaklığı 2.28 km'dir.

Elazığ ili Karakoçan ilçesi Kuşbayırı köyünde 1, Çelebi köyünde 1 olmak üzere 2 evde ağır hasar olduğu öğrenilmiş, herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadığı bildirilmiştir. Bölgeye barınma ihtiyacının karşılanması için 50 adet çadır yönlendirilmiştir. Deprem sonrası en büyüğü 2,8 olmak üzere 11 artçı deprem yaşanmıştır. Diyarbakır ve Erzurum il AFAD Müdürlüklerimizden ekipler, destek amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. Enerji Bakanlığından alınan bilgilere göre herhangi bir enerji kesintisi bulunmadığı öğrenilmiştir. Çevre illerde tarama çalışmalarına devam edilmektedir” denildi.

BÖLGEDE 536 DEPREM YAŞANDI

AFAD’ın deprem ile ilgili ön değerlendirme raporunda, 1900 yılından buyana bölgede 4 üzerinde 536 depremin yaşandığı belirtildi.

Raporda, “Bölgede 1900 yılından günümüze kadar en büyüğü 7.9 olmak üzere 536 adet M>=4.0 deprem meydana gelmiştir. Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 99 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur” denildi.