KAZI YAPILMAYA DEĞER BULUNDU

Solhan İlçesi Murat Köyünde bulunan Norik Höyük’ten sonra kazı izni verilen ikinci yer olan Sebeterias Kalesi oldu. Ağustos ayında Sebeterias Kalesinde ön kazı çalışmaları yapılarak, elde edilen bulgular Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu. Yaklaşık bir aylık değerlendirmenin ardından Sebeterias Kalesi, kazı yapılmaya değer görüldü. Elazığ Müze Müdürlüğü öncülüğünde yapılan kazı çalışmalarının, yakın zamanda başlaması bekleniyor.

-SEBETERİAS KALESİ-

Urartular zamanında yapılan Sebeterias Kalesi, Murat Vadisi üzerinde Bingöl’e 18 km uzaklıkta bulunuyor. Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinde yer alan bilgilere göre, Sebeterias Kalesi, Urartu Kralı Menuas’ın Bingöl yaylalarını elinde tutabilmek için yaptığı Bingöl’ün üç önemli kalesinden birisidir. Urartu Kralı Menuas zamanında Palu şehrine (Şimdiki Elazığ, Palu ilçesi), Şebeteriyaş denilmekteydi. Genç ilçesinde bulunan Kral Kızı Kalesi ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir.
Murat Çayı’nın ve köprüsünün kuzeybatısında bulunan bir yerleşme ve kaledir. Nehir hemen Kalenin doğusundan akmakta olup Kale’nin 2/3’ünü aşındırmıştır. Bu aşınmadan dolayı kulelerden birinin nehre düşmüş olduğu görülmektedir. Kalede yapı olarak birkaç duvar kalıntısı ile bu duvarlara ait moloz taşları bulunmaktadır. Tepenin kuzeyinden toprak alımı ve güneyindeki yol yapımı nedeniyle daha önce kuzey-güney doğrultusunda uzanan tepenin formu değişmiştir. Üzerinde kırmızı astarlı seramik parçalarına rastlanmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesine göre burç ve kaleleri büyük taşlarla yapılmış olup beşgendir. Geçiş güzergâhı üzerinde yol güvenliğini sağlamak amaçlı küçük karakol tarzında inşa edilmiş uç kule mahiyetindedir.