KADINLAR BÖLGESEL KALKINMADA AKTİF ROL ALACAK
Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM) Koordinatörü Doç. Dr. Nevzat Esim, TRT GAP Diyarbakır Radyosuna konuk olarak, kadınların istihdamına yönelik birçok faaliyetin gerçekleştirileceği “Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal” başlıklı PİKOM Projesi hakkında bilgi verdi.
Pilot üniversite Koordinasyon Merkez Birimi kapsamında toplam yirmi dokuz projenin yürütüldüğünü belirten Doç. Dr. Nevzat Esim, “Projelerimizin büyük bölümü AR-GE ve ÜR-GE’ye yönelik olmakla birlikte sosyal sorumluluk projelerimiz de bulunmakta. Bu projelerimizden bir tanesi de yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Esen’in yaptığı ‘Çalışkan Arı, Üretken Kadın, Kaliteli Bal’ başlıklı projemiz. Bu projeyi yapmaktaki amacımız bölgesel kalkınmada kadınlarımıza yönelik istihdam alanını genişletmek ve onları üretim sürecine dahil etmek. Kadınların üretim sürecine katılması ile üretimdeki kalitenin artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
PROJE DÖRT AŞAMADAN OLUŞUYOR
Projenin dört aşamadan oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Esim, “Proje kapsamındaki eğitimlerimize aslında 2020 yılının başlarında başladık. Belirli kriterler kapsamında 20 kadın üretici belirledik ve Mart ayında görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ancak Covid-19 nedeniyle eğitim planlarımızda gecikmeler yaşandı. Online eğitim altyapımız geliştirdikten sonra teorik eğitimlerimize başladık. Geçen hafta itibariyle de pandemi kurallarına uygun şekilde uygulamalı eğitimimize başladık. Uygulamalı eğitimimiz mutfakta temel besin grupları, hijyen ve sanitasyon ile Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla geliştirilen ballı lezzetlerin tariflerinin öğretilmesi olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Eğitim aşamasından sonraki adımları ise üretim, markalaşma ve pazarlama oluşturuyor ” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLERE TEMEL ARICILIK EĞİTİMLERİ VERİLECEK
Kadın girişimcilere yalnızca mutfak uygulamalarının değil temel arıcılık eğitimlerinin de verileceğini belirten Esim, “Kadın girişimcilerimiz ilk aşamada yapmayı öğrendikleri ürünlerin hammaddesini üretmeyi de öğrenecekler. Üçüncü aşamada ise kadın girişimcilerimize ürettikleri ürünler için markalaşma konusunda danışmanlık desteği vereceğiz. Son olarak markalaşan ürünlerimizi Bingöl ve ülke genelinde satışa hazır hale getireceğiz. Ürünlerin kalite kontrolü Üniversite tarafından yapılacak” ifadelerini kullandı.
“BALIK YEMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ”
“Biz üreticilerimize balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz” diyen Esim, “Pilot üniversite olarak yürüttüğümüz program bir hibe programı değil, dolayısıyla girişimcilerimize kovan ya da arı desteği veremiyoruz. Ancak eğitimlerimiz ile kadın girişimcilerimiz profesyonel olarak üretim hayatına başlama imkanı elde etmiş olacaklar. Devletimizin diğer kurumlarından kadın girişimcilerimize hibe desteğinin verileceğine de inanıyoruz. Böylece Bingöl’de yetmiş sekiz olan kadın arıcı sayısını yüze yaklaştırmış olacağız” açıklamalarında bulundu.
Kadın girişimcilerin çok başarılı olacaklarına inandıklarını belirten Doç. Dr. Esim, kadın girişimcilerin yaptıkları her işte titizlikle çalıştıklarını ve fırsat verildiğinde her tür zorluğun üstesinden gelebileceklerini söyledi.