HASARLI CAMİ 2 YIL SONRA YIKILDI
Bingöl İl Müftülüğü tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurularak, camilerin depremsellik raporlarının çıkarılması talep edildi.
Bunun üzerinde camilerde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, 7 camide beton kalitesinin yetersiz olduğunu, camilerde nervürsüz düz demirlerin kullanıldığını tespit etti.
Camilerle ilgili 2020 yılında Bingöl Müftülüğüne sunulan raporda, “camilerin beton kalitesinin yeterli olmadığı, cami inşaatlarında kullanılan demirlerin nervürsüz düz demir olduğu, mevcut kolon ve kiriş ebatlarının güncel deprem yönetmeliğine uygun olmadığı, özellikle Fatih, Yenimahalle, Sanayi ve Hz. Ebubekir camilerinde kirişlerde risk teşkil eden kılcal kesme çatlaklar tespit edilmiştir.
Ayrıca bahse konu camilerimizin, ilimizde meydana gelen 2003 ve 2005 depremlerinden etkilendiği, binaya ait projelerin 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanmadığı anlaşılmaktadır. Yapının durumuyla ilgili kesin bir sonuç alınması için hizmet alımı yoluyla deprem performans analizinin yapılması kanaatine varılmıştır” denildi.
Riskli oldukları gerekçesiyle Karşıyaka Mahallesi Hz. Osman Camii, Simani Mahallesi Hz. Ebubekir Camii, Yeşilyurt Mahallesi Fatih Camii, Yenimahalle Camii, Eski Terminal Camii, Sanayi Camii ve Saray Mahallesi Selim Atala Camii ibadete kapatılmıştı.
Hasarlı camilerden biri olan Karşıyaka Mahallesiki Hz. Osman Camii, Bingöl Müftülüğü tarafından yıktırıldı.
Caminin yıkılmasıyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İl Müftüsü Mustafa Topal, “Bingöl'ümüzde, yetkili kurumlar tarafından, deprem riski dolayısıyla yıkımına karar verilen 7 camimizden bir tanesinin üç dokunuşla yerle bir oluşunu görünce ne kadar isabetli karar verildiği görülüyor. Allah'ım ülkemizi afetlerden korusun” dedi.