EK BÜTÇE NEREYE KULLANILACAK?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, mecliste yaptığı konuşmada ek bütçe ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
2004 yılından bu yana ek bütçe kanununun uygulanmadığını belirten Yılmaz, “on sekiz yıllık süreç içinde ek bütçe yapılmadı ama geçmişte çok sayıda yapılan ek bütçemiz var. Bu Türkiye için yeni bir şey değil, onun özellikle altını çizmek isterim” dedi.
927,7 MİLYAR LİRALIK VERGİ GELİRİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Ek bütçe ile gelirin 1 trilyon 80 milyar 515 milyon lira artırılmasının öngörüldüğünü belirten Yılmaz,
“Bu tutarın 927,7 milyar liralık kısmını vergi gelirleri oluştururken 152,9 milyar liralık kısmını da vergi dışı gelirler oluşturmaktadır. Böylece 2022 yılı genel bütçede öngördüğümüz net gelir tahminimiz 2 trilyon 529,5 milyar liraya ulaşmaktadır” diye konuştu.
EK BÜTÇE NEREYE KULLANILACAK?
Yılmaz, ek bütçenin nereye kullanılacağı ile ilgili şu bilgileri verdi: “ilk beş ayda tahsil ettiğimiz 881,1 milyar lira vergiyle genel bütçe vergi gelirleri hedefinin yüzde 70'ine şimdiden ulaşmış durumdayız. Haziran ayından itibaren yılsonuna kadar bütçe hedefinden kalan miktar 377,1 milyar liranın çok üzerinde bir gelir tahsil edileceği açıktır. Bu sağlayacağımız gelirleri nerede kullanacağız? Sosyal beklentileri karşılamak üzere kullanacağız. Biliyorsunuz, enflasyon başta olmak üzere bazı gelişmeler yeni beklentiler, yeni talepler, yeni ihtiyaçlar oluşturmuş durumda. Özellikle sosyal yönü çok ağırlıklı bir gider bütçesi olduğunu söyleyebilirim.
Diğer yandan tabii, kalkınma hedeflerine dönük olarak da yatırımlar ve tarım destekleri başta olmak üzere üretken alanlara da bütçeden ilave ödenekler sağlıyoruz. Yine, yerel yönetimlerimize, başka birtakım alanlara da ödenekler sağlıyoruz. Bütün bunların sonucunda milletimize amacımız daha iyi hizmet etmek, refahını sağlamak ve bütün dünyayla birlikte içinden geçtiğimiz bu zor dönemde devletimizin, hükûmetimizin, milletimizin yanında olmasıdır, bu bütçenin hedefi budur.”
BORÇLANMA OLMAYACAK
Bir borçlanmanın söz konusu olmayacağını ifade eden Yılmaz, “2022 yılı genelinde işçimizi, memurumuzu, esnafımızı, çiftçimizi, üreticimizi ve dezavantajlı grupları destekleyen çok sayıda politika hayata geçirilmiştir ve geçirilmeye devam edilmektedir.
Bir tartışma da şu oldu; özellikle değerli muhalefet üyelerimiz “Vergiler artacak mı? Borçlanma olacak mı?” gibi eleştiriler yaptılar. Burada kesinlikle bir borçlanma söz konusu değil, zaten kanun gereği de olamaz. Harcamanızı gelirinize koymak, denk bir bütçe yapmak zorundasınız yani ek bütçeler kanun gereği denk olmak durumunda.
Dolayısıyla oransal olarak bütçe açığı düşecek yani 3,5 öngörmüştük yıl başında. Gelirimiz de giderimizle birlikte arttığı için, millî gelirimiz de arttığı için millî gelire oranla bütçe açığı düşecektir, artmayacaktır; onu özellikle vurgulamak isterim.”
“240 MİLYAR LİRA VERGİDEN FERAGAT ETTİK”
Ek bütçede yeni verginin olmadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Yeni bir vergi yok, tek bir yeni vergi yaptık biliyorsunuz, o da finans sektörüne yönelik kurumlar vergisini bankacılığa dönük 20’den 25’e çıkarmıştık. Onun dışında bırakın ilave vergiyi 240 milyar Türk lirasının üzerinde gelirlerimizden feragat ettik, bu yıl feragat ettiğimiz vergi gelirleri ve kamu gelirleri 240 milyarın üzerinde. Nerelerden feragat etmişiz, bunları bir kısaca, müsaade ederseniz arz etmek isterim: Gıda maddeleri, temizlik ve hijyen malzemeleri gibi belirli ürünlerde yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV indirimleri yaptık. İnşaat maliyetlerini azaltarak konut fiyatlarının düşmesine katkı sağlamak amacıyla arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranını yüzde 18’den 8’e düşürdük. Yine konut teslimlerindeki KDV oranı kademeli hâle getirilerek basitleştirildi. İndirimli oran uygulanan tarım makinalarının kapsamı genişletildi. Meskenlerde ve çiftçilerimizin kullandığı elektrikte KDV indirimleri yaptık. 2022 yılı başından itibaren asgari ücreti vergi dışı bıraktık, bu bir reformdur; sadece asgari ücreti değil, asgari ücrete kadar olan tüm gelirleri vergi dışı bıraktık, bu da gerçekten çok tarihî karar oldu. Şu anda ne vergi ne damga vergisi var asgari ücret üzerinde herhangi bir vergi söz konusu değil.
Elektrik ve doğal gaz gibi stratejik alanlarda kayda değer sübvansiyonlar gerçekleştirdik. Bu bütçemizde de ilave 150 milyar Türk lirasının üzerinde bir desteği yine bu alanlara aktaracağız.
Bu dönemde verginin önemli bir bölümünü, yine yüzde 43’ünü gelir ve kazançlar üzerinden alıyoruz.”
(Haber Merkezi)