DÖNMEZ: RES PROJESİNDE GEREKLİ İZİNLER ALINDI

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyünde kurulan rüzgar güllerinin meraları olumsuz etkilediğini belirterek konuyu meclise taşımıştı.

Aydemir, soru önergesinde, “Karlıova İlçesi Soğukpınar Köyü sınırlarında yer alan bölgelerde başlatılan rüzgar gülü çalışmalarından dolayı köy halkı tedirgin ve rahatsız. Yaklaşık üç yıl önce başlatılan çalışmaların devam ettiğini aktaran halkımız, bu durumun doğanın dengesini ve görüntüsünü fazlasıyla bozduğunu yapılan tüm çağrı ve girişimlere rağmen durdurulmadığını ifade etmişlerdir. Yine rüzgar gülleri için yapılan yolların meraları etkilediği, hayvancılıkla uğraşan köy halkını bu anlamda da tedirgin ettiği dile getirilmiştir. Ayrıca, bozuk olan mera ve yollardan direklerin taşımadığı, kullanıma elverişli, şahsi arazilerden bilinçli olarak götürüldüğü iddia edilmektedir. İşaretlenen direk yerlerinin yaşam alanlarına çok yakın olduğu gözlemlenmiş olup konunun tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meraların kullanımı ve aidiyeti konusunda, azınlık olan Alevi yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar mahkemelere taşınmışken, köy sınırlarından yüksek gerilim hattının da geçmesi yaşam alanlarına direkt müdahale olarak görülmektedir.

Bu bağlamda;

-Köy sınırlarına yapılan rüzgar güllerinin bıraktıkları hasarlar ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Soğukpınar Köyü Halkının taleplerini dikkate alıp rüzgar güllerinin kurulduğu alanlara müdahele edecek misiniz?

-Bozuk meralar yerine, şahsi arazilerden malzeme taşındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise burada amaçlanan konu nedir? Meraların gördüğü zararı, mağduriyeti karşılayacak mısınız?

- Soğukpınar Köyünde yaşayan Alevi yurttaşların, mahkemeye taşınan mera sıkıntıları ile ilgili bir çalışmanız olacak mı?” ifadelerine yer vermişti.

BAKAN DÖNMEZ’İN CEVABI

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi projesinde gerekli izinlerin alınarak çalışmaların yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Önergeye konu Bingöl-Karlıova ilçesindeki RES projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ön lisans verilmiş olup, ön lisans sürecinde ilgili şirket tarafından alınması gereken Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 17'nci maddesinin birinci fıkrasındaki izinlerin alındığı tespit edilmiştir. Ön lisans yükümlülüklerinin tamamlanması üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca şirkete üretim lisansı verilmiş ve RES projesinin kısmi geçici kabulü yapılarak 3,5 MWe gücündeki bir adet ünitesi işletmeye alınmıştır.

Mera vasıf değişikliğine ilişkin detaylar çerçevesinde ise ilgili şirketin yine Yönetmeliğin 17'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki kamulaştırma işlemlerine dair yükümlülüklere uygun olarak işlemlerini yürüttüğü, bununla birlikte söz konusu tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında ilgili kararın alınması ve ilgili kurum/kuruluşların görüşleri ile onaylanan imar planları doğrultusunda kurulup işletildiği tespit edilmiştir” dedi.