DAP İDARESİ 1938 PROJEYE DESTEK VERDİ

DAP idaresinin Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerine hizmet verdiğini belirten Cevheri, bu illerde 2013–2021 yılları arasında 1.938 proje destek verildiğini söyledi.

DAP’ın temek misyonunun; Doğu Anadolu Bölgesi'nin sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmak olduğunu ifade eden Cevheri, “Bu kurumun başlıca görevi ise bölgenin gelişmişlik seviyesini diğer bölgelere yaklaştırırken projelerin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamaktır.

DAP'ın coğrafi olarak görev alanında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illeri olmak üzere toplam 15 il, 143 ilçe, 6 bine yakın köy bulunmaktadır. Bölge 6 milyon 697 bin 726 kişilik nüfusuyla Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 8’ini teşkil etmektedir. Yüz ölçümü Van Gölü dâhil 174.897 kilometrekare olup Türkiye yüz ölçümünün yüzde 22,4’ünü oluşturmaktadır. Ayrıca, ortalama rakım 1.402 metre olup Türkiye'nin en yüksek bölgesi konumundadır. Diğer yandan, DAP bölgesi su kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahiptir. Coğrafi anlamda bölge illeri, Fırat, Dicle, Aras, Çoruh, Van ve Kızılırmak havzalarının kapladığı alanlar üzerindedir. Ayrıca, Van Gölü, Keban ve Karakaya Baraj Gölleri, Hazar Gölü, Çıldır Gölü, Fırat, Aras, Karasu ve Kızılırmak Nehirleri bölgenin önemli su kaynaklarıdır.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi bölgenin iktisadi ve içtimai potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla, başta tarım sektörü olmak üzere, sanayi, kültür ve turizm sektörlerine öncelik vererek çalışmalarını sürdürmektedir. Bu hedef doğrultusunda, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca bölgede 2013–2021 yılları arasında 1.938 proje desteklenerek 923 milyon 213 bin 539 TL ödenek aktarılmıştır. Özellikle bölgenin tarımsal potansiyelini geliştirmek, zirai üretiminin doğal şartlara olan bağımlılığını azaltıp verimini artırmak amacıyla 2013 yılından bu yana küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bu proje kapsamında, bugüne kadar, zirai alanda toplam 801 milyon TL ödenek kullanılarak 886 proje hayata geçirilerek 4.359 kilometre uzunluğunda sulama şebekesi inşa edilip 182 bin hektar alan sulamaya açılmıştır. Yine, bölgede bitkisel ve hayvansal üretimin arttırılmasına yönelik olarak 364 projeye 359 milyon TL destek verilmiştir. Ayrıca, bölgede 2015 yılından bu yana yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacıyla projelere 33,3 milyon TL destek sağlanmıştır.

Diğer yandan, bölgenin okuma kültürünün ve beşerî potansiyelinin geliştirilmesine yönelik olarak 62 ilçede semt kütüphaneleri açılmıştır” diye konuştu.