Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Öncelik Enflasyon ve Refah
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Giresun’da gerçekleştirilen Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı ile 2025 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na Başkanlık yaptı.
Tarımsal üretimde büyüme, katma değer artışı ve kırsal kalkınma", "turizm ve sanayide ekonomik büyüme" ve "beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik hedefler doğrultusunda yapılan toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat yer aldı.
Yılmaz, orta vadeli ekonomik planlamalara ve küresel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
Eylül ayında güncellenmesi beklenen Orta Vadeli Program (OVP) hakkında konuşan Yılmaz, bu sürecin olağan bir uygulama olduğuna işaret etti. Her yıl, iç ve dış gelişmeler ışığında güncellenen OVP’nin bu yıl da aynı yöntemle ele alınacağını belirten Yılmaz, “Önemli olan programımızın genel çerçevesidir, ana mantığıdır, yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda herhangi bir değişiklik söz konusu değil” dedi. Sözlerine, “Temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek, dengeli bir büyüme içinde istihdamımızı, üretimimizi, ihracatımızı sürdürmek, depremin yaralarını sarmak, diğer taraftan da toplumumuz için kalıcı sosyal refah üretmek. Bu ana çerçeve devam edecek” şeklinde devam etti.
Küresel Ticarette Belirsizlik
Yılmaz, küresel ticaret politikalarında özellikle ABD kaynaklı belirsizliklerin Türkiye’yi de etkileyebileceğini belirterek, sürecin dikkatle izlendiğini aktardı. Yılmaz, ABD’nin Trump döneminden itibaren uyguladığı gümrük tarifelerinin dünya ekonomisinde dalgalanmalara yol açtığını ifade ederek, “Böyle dönemler otomatik pilotta yönetilemez. Gelişmeleri sıkı şekilde izleyecek, gerekli tedbirleri zamanında devreye koyan bir yaklaşım içinde olacağız” dedi.
Enerji, Gıda Ve Lojistikte Yapısal Dönüşüm
Yılmaz, yapısal reformların enflasyonla mücadelede önemli bir yer tuttuğunu belirterek, özellikle gıda arzını artırmak amacıyla tarla içi sulamalara öncelik verdiklerini, "Çünkü gıda arzını artırmak istiyoruz. Bu önemli bir yapısal müdahale, enflasyonu da olumlu etkileyecek, sosyal adaleti de olumlu etkileyecek bir husus" sözleri ile açıkladı.
Enerji alanında dışa bağımlılığı azaltmak adına atılan adımlar ve bilişim teknolojilerine yatırımların sürdüğünü söyleyen Yılmaz, demiryolu ve liman bağlantılarını güçlendirecek ulaştırma projelerine öncelik verileceğini aktardı.
Katma Değerli Üretime Yeni Destek
Konuşmasının sonunda sanayi ve ihracat alanlarındaki politikalar ile ilgili bilgi veren Yılmaz, üretim ve ihracatta yüksek katma değeri hedefleyen teşvik programlarının önemine değinerek, “YTAK ve HIT-30 gibi teşvik programlarını hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.