Çiriş Otu (Yeling) Tezgahlardaki Yerini Aldı
Bingöl dağlarında doğal olarak yetişen, doğal beslenmeyi önemseyen vatandaşların ilgi odağı, dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak adlandırılan Bingöl’de yeling olarak tabir edilen çiriş otu tezgahlardaki yerini aldı.
Genellikle çay, çorba ve salatalarda kullanılan çiriş otunun faydaları şu şekilde; C vitamini bakımından zengin olması nedeni ile çiriş otu bağışıklık sistemini güçlendirir. İltihap gidericidir, adet söktürücü etki gösterir, emziren annelerde süt üretimini artırır, yara iyileşimini hızlandırır ve cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar.
Çiriş otunun faydaları şunlardır:
Anti-inflamatuar bileşikleri ile inflamasyonu azaltarak, ağrıları hafifletir İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir Adet söktürücü olup, adet düzensizliğini azaltır Suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar Saç dökülmesini azaltıp, saç köklerini güçlendirir Hemoroid yani basur belirtilerini hafifletir İçeriğinde ki saponinler anne sütünü arttırır Yaraların iyileşme sürecini hızlandırırÇiriş Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Bu faydaların yanı sıra çiriş otu, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından da zengindir. Birçok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılır. Bazı hastalıklara iyi geldiği bilinenler şunlardır: Kas yorgunluğu, Kulak iltihabı, Romatizma, Diş ağrısı, Regl düzensizlikleri, Cilt hastalıkları, Öksürük, Vajinal akıntı.
Çiriş Otu Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
Çiriş otu, geleneksel tıp alanında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bununla birlikte, çiriş otu aşağıdaki alanlarda da kullanılır:
Yemek yapımında kullanımı: Yaprakları, salatalar, omletler ve yemeklerde baharat olarak denenebilir. Tatlılara da eklenerek farklı bir aroma elde edilebilir. Hayvancılıkta kullanımı: Hayvan yemi olarak ve inek ile keçi sütündeki mikropları öldürmek için de tercih edilir. Pestisit olarak kullanımı: Doğal bir pestisittir. Yaprakları, böceklerin bitkilere zarar vermesini önler. Kozmetik sektöründe kullanımı: Çiriş otu çiçeği ve yağı, saç bakımı ürünlerinde ve cilt bakımında da kullanılır.Çiriş Otu Etkileri Nelerdir?
Bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara iyi gelir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde faydalı olabilir. Bu nedenle, tüketimi önerilen ancak aşırıya kaçılmaması gereken bir bitkidir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa, öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.
Çiriş Otu Zararları Var mıdır?
Çiriş otunun fazla tüketilmesi çeşitli yan etkiler oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çiriş otunun tüketilmesi önerilen dozda ve sınırlı miktarda olmalıdır. Çiriş otu farklı şekillerde kullanılabilecek sağlıklı bir bitkidir. Ancak, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir. Olası yan etkileri arasında; mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi ve uyuşukluk bulunur.