ÇENE KEMİKLERİNDE OLUŞAN VE KİŞİYİ RAHATSIZ EDİCİ ÇENE AĞRILARI

Çene ağrıları birçok nedene bağlı olarak günümüzde yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu durum çene kemiği etrafındaki eklemlerde meydana gelebilecek hasarlardan dolayı oluşabileceği gibi komşu dokulardaki hasarlara bağlı olarak da görülebilmektedir. Bundan dolayı çene ağrısı neye bağlı olarak görüldüğünü tespit etmek amacıyla çene kemiğinin yanı sıra çevre dokuların da incelenmesi gerekmektedir.

 

Çene ağrısı tek taraflı görülebileceği gibi her iki tarafta da görülebilmektedir. Bu ağrılar çiğnemeyle artış gösterir. Ayrıca yalnızca sol tarafta görülen ağrılar çene kasındaki hasarlar sonucunda oluşabilmektedir. Bu durum tek taraflı beslenirken ortaya çıkmaktadır.

 

Çene ağrıları çene ve boynu etkileyen çene ağrıları ve ağız ve yüzü etkileyen çene ağrıları şeklinde iki grupta incelenmektedir. Her iki çene ağrısı türü de kendine özgü belirti ve bulgular taşımaktadır.

 

 

Çene Ağrısının Belirtileri Nelerdir ?

 

Çene ağrısı aslında kendisi altta yatan bir sorunun belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak çene ağrılarının yanı sıra çeşitli belirti ve bulgular da görülebilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

 

Konuşma gibi eylemlerde çene açılıp kapanırken şiddetli ağrı Çene ağrılarının çevre dokulara yayılması sonucu kulakta ağrı ve çınlama Ağız hareketlerinde tıkırtı ve gıcırtı şeklinde tanımlanan sesler Esneme esnasında ağrı Besinleri çiğnerken ve sakız çiğnerken şiddetli ağrı, kas yorgunluğu Şiddetli baş ağrıları Çene kitlenmesi veya çene çıkması gibi belirtiler çene ağrılarında yaygın bir şekilde görülmektedir. Çene ağrısı tedavi sürecinde de görülen bu belirtilere göre değişiklik gösterebilmektedir.

 

Çene Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

 

Çene ağrısı oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bu nedenle bu durum birçok faktöre bağlı olarak görülebilmektedir. Ayrıca çene ağrısına yol açan faktörler tüm yaş gruplarını etkileyebilmektedir. İşte çene ağrısına yol açan faktörler;

 

Eğer dişlere yapılan dolgu sonucunda bölgesel olarak çene ağrısı görülüyor ise bu durum dolgunun çok derin bir noktaya yapılmasından kaynaklanmaktadır. Yemek yeme, esneme veya ağız açıp kapatma gibi nedenlere bağlı olarak çene ağrısı görülüyor ise bu durum çene kemiklerinde, eklemlerde veya çevre dokularda meydana gelen enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilir. Uykudan uyandıktan sonra çene ağrısı görülüyor ve ilerleyen saatlerde bu durum ortadan kalkıyorsa bu durum uyku esnasında dişlerin sıkılmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle hamilelikte kalsiyum ve D vitamini miktarlarının azalması yaygın bir şekilde çene ağrısına yol açmaktadır. Eğer bireyler tek taraflı olarak besinleri çiğniyorsa bölgesel olarak kas yorgunluğu ortaya çıkabilir ve çene ağrısı görülebilir. Özellikle dövüş sanatları ile ilgilenen sporlarda çeneye alınan darbeler çene ağrısına yol açabilmektedir.

 

Çene Ağrısının Tedavisi Nasıldır ?

 

Çene ağrısının tedavi edilebilmesi için ağrının neye bağlı olarak görüldüğünün tespit edilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı eklem hareketlerinde çıkan seslerin, radyolojik görüntülemelerin ve hastanın genel şikayetlerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Altta yatan neden bulunduktan sonra buna yönelik tedavi planlamaları yapılır ve iyileşme sağlanır.

 

Eğer çene ağrıları mevcut bir enfeksiyona bağlı olarak görülüyor ise antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon ortadan kaldırılarak iyileşme sağlanabilir. Bu tedavi sürecinde ağrı kesici ilaçlar ile tedavi desteklenebileceği gibi yükselen ateş için de ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

 

Eğer strese veya duygusal travmaya bağlı olarak hastalar dişlerini sıkıyor ve bundan dolayı çene ağrısı oluşuyorsa altta yatan psikolojik nedenlere göre terapiler uygulanabilir ve çene ağrıları iyileştirilebilir.

 

Eğer kemiklerde ve eklemlerde bir problem varsa ağız içi aparatlar kullanılarak iyileşme sağlanabilir. Bu tedaviler yaklaşık 1 ay devam eder ve 3. haftadan itibaren etkisini göstermeye başlar. Kullanılan bu aparatlar sayesinde ağız içi basınç eşit bir şekilde dağıtılır ve çene ağrıları iyileşmiş olur.