BİNGÖL’ÜN ÜRETİM KAPASİTESİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, 2017 yılında 231 bin 273 dekar olan bitkisel üretim alanı, 2021 yılında 236 bin 968 dekara çıktı.
2017 yılında, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim alanı 35 bin 459 dekar iken, 2021 yılında bu bitkiler için üretim alanı 29 bin 912 dekara geriledi.
2017 yılında sebze ürünleri ekim alanı 11 bin 817 dekar iken, 2021 yılında bu alan miktarı 11 bin 199 dekara geriledi.
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim alanı ise arttı. 2017 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretim alanı 183 bin 997 dekar iken, 2021 yılında bu alan 195 bin 857 dekara yükseldi.
BİTKİSEL ÜRETİM MİKTARI
2021 yılında Bingöl’de, 12 bin 462 ton buğday, 503 ton mısır, 7 bin 50 ton arpa, 4 ton darı, 424 ton kuru fasulye, 204 ton nohut, 1 ton mercimek, 106 ton çerezlik ayçiçeği tohumu, 17 ton aspir tohumu, 345 ton patates, 50 ton işlenmemiş tütün, 8 bin 180 ton fiğ, 301 bin 576 ton yonca, 3 bin 977 ton korunga, 500 ton triticale, 64 bin 930 ton silajlık mısır, 275 ton yem şalgamı, 140 ton bezelye üretimi yapıldı.
SEBZE ÜRETİMİ
2021 yılında, 904 ton taze fasulye, 239 ton lahana, 296 ton göbekli marul, 20 ton maydanoz, 6 bin 286 ton karpuz, 983 ton kavun, bin 276 ton dolmalık biber, bin 90 ton sivri biber, 2 bin 763 ton salatalık, bin 57 ton patlıcan, 8 bin 684 ton domates, 68 ton kabak, 50 ton bal kabağı, 175 ton taze soğan, 77 ton kuru soğan üretildi.
MEYVE ÜRETİMİ
İl genelinde yine 2021 yılı içerisinde, 717 ton üzüm, 9 bin 981 ton elma, bin 522 ton armut, 41 ton ayva, 417 ton kayısı, 59 ton zerdali, 322 ton kiraz, 211 ton vişne, 104 ton şeftali, 590 ton erik, 383 ton çilek, 960 ton dut, 215 ton badem, 2 bin 320 ton ceviz üretildi.