BİNGÖL’DE YAKIT NEDEN PAHALI?

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in, Bingöl’de yakıt pahalılığı ile ilgili meclise sunduğu önergeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez cevap verdi.

Bingöl’de akaryakıt istasyonlarında satılan yakıtların çevre illere göre daha pahalı olduğu sık sık dile getirilirken, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, konu ile ilgili meclise soru önergesi vermişti.

Aydemir, soru önergesinde, “Bingöl çevre illere göre yakıtı en pahalı kullanan il konumunda. Bizlere iletilen şikayet ve bilgiler ışığında yaptığımız araştırmalarda, Bingöl çevre illere göre araç yakıtlarının en pahalı satıldığı il olarak dikkat çekmektedir. Özellikle toplu taşıma araçları ve ticari taksilerin bu konudaki rahatsızlıkları her geçen gün artmakta ve bir düzenleme getirilmesi konusunda beklentileri bulunmaktadır.

Bu bağlamda; Bingöl ilinin yakıt pahalılığı konusunda Bakanlığınıza ulaşmış herhangi bir bilgi ya da şikayet var mıdır? Yakıt satışlarının denetiminde oluşmuş bir zafiyet var ise, bunun giderilmesi için bir çalışma yürütecek misiniz? Bingöl ilinde ki yakıt fiyatlarının dengelenmesi için bir çalışmanız olacak mı?” diye sordu.

BAKAN DÖNMEZ CEVAP VERDİ

Aydemir’in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yakıttaki fiyat farkları ile ilgili olarak serbes piyasayı gösterdi.

Dönmez, şu ifadelere yer verdi: “5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre, petrol fiyatları 01.01.2005 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak serbest piyasa koşullarına göre oluşmakta olup, rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamu tarafından belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirilmiştir.

Ayrıca petrol piyasasında dolaşımda bulunan tüm petrollerin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her türlü ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğu, fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığı bilinmektedir.

Ham petrol fiyatı ve benzin, motorin gibi ürünlerin kendi arz-taleplerinin yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususların yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki dönemsel gelişmeler gibi birçok husus fiyat oluşumuna etki edebilmektedir.

Öte yandan, Kanun’un 10’uncu maddesinde, “…petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına kurum yetkilidir.” hükmünü amirdir. Bu hususta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 10’uncu maddesi uyarınca iki aylık süre için tavan fiyat uygulaması başlatılmıştır.”