“BİNGÖL BALI’NIN KALİTESİ ANLATILANLARDAN ÇOK DAHA İYİ”

PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nevzat Esim, Bingöl Balı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan coğrafi işaret başvuru sürecini TRT GAP’ta anlattı. Coğrafi işaret ile birlikte Bingöl Balı’nın kalitesinin standardize edileceğini ve hak ettiği fiyat ile satışının gerçekleşeceğini belirten Doç Dr. Esim, balın yanı sıra arı ürünleri içerikli inovatif ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge ve Ür- Ge  faaliyetlerinin de yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bingöl Balı’nın kalitesinin tescillenmesi için yoğun bir şekilde çalışıldığını ve coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını aktaran Doç. Dr. Nevzat Esim, “Üç yıl boyunca Bingöl’ün beş farklı bölgesinde 36 farklı noktada üniversite kontrolünde arıcılarımızla bal üretimini gerçekleştirdik. Üretilen balların fiziko kimyasal ve palinolojik analizlerini yaptık. Bu süreç sonunda elimizde toplamda 410 adet bal numunesi vardı. Bu numuneleri laboratuvar ortamında Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nin belirlediği parametrelere göre analiz ettik ve gördük ki Bingöl Balı’nın kalitesi  anlatılanlardan çok daha iyi. Bingöl balının kalitesinde, Bingöl’ün zengin doğal kaynakları, bitki çeşitliliği ve topografik yapısı büyük rol oynuyor” şeklinde konuştu.

Balın yanı sıra arı ürünleri içerikli farklı ürünler için Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyleyen  Doç. Dr. Esim, “Arıcılık denilince ilk önce bal akla geliyor ancak arıcılık çok farklı parametreleri olan bir meslek dalı. Biz Türkiye’de arıcılık denilince balın yanı sıra arı sütü, propolis, perga, arı zehri gibi diğer arı ürünlerine de dikkat çekmek ve üretimini arttırmak istiyoruz. Sadece bal değil katma değeri yüksek inovatif ürünlerin geliştirilmesi çok önemli. Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalarda arı ürünleri içerikli yeni gıda takviyeleri geliştirmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.