BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUNLUĞU ARAŞTIRILDI
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü personelleri tarafından Özlüce Baraj Gölü'nün alabalık yetiştiriciliğine uygunluğu ve kapasitesi araştırıldı.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Mehmet Küçükyılmaz, Gürel Nedim Örnekci, Gökhan Karakaya, Ali Atilla Uslu, Gülden Arısoy, Kenan Alpaslan, İbrahim Türkgülü, Nurten Özbey ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünden M.A. Turan Koçer tarafından yapılan çalışmada, Özlüce Barajında yıllık 21 bin 500 ton alabalık yetiştiriciliğine izin verilebileceği belirtildi.
Çalışmanın sonuç kısmında, Özlüce Baraj Gölünde balık yetiştiriciliği ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Özlüce Baraj Gölünde yapılan çalışmada fiziko-kimyasal parametrelere ait veriler Su Kirliliği Kontrolü ve Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliklerine göre değerlendirildiğinde Özlüce Baraj Gölü genel parametreler bakımından I. Sınıf ve trofik yapısı bakımından mezotrofik olarak belirlenmiştir. Baraj gölünde gözlenen genel bir eğilim olarak, Mayıs ayı itibari ile 10 metre derinlikten başlayan bir metalimnion tabakası ortaya çıktığı ve Haziran ayında termoklinin keskinleştiği gözlenmiştir. Bu durum Eylül-Ekim aylarına kadar sürebilecek bir tabakalaşmanın olacağını göstermiştir. Balık refahı öncelik alınarak Özlüce Baraj Gölü’nde maksimum 10 metre derinliğe sahip ağ kafeslerde 10 kg/m3 stoklama yoğunluğunda 21.500 ton/yıl gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğine izin verilebileceği belirlenmiştir.”