BAKAN YANIK, AYDEMİR’İN ÖNERGESİNE YANIT VERDİ

Aydemir, soru önergesinde özellikle Bingöl şehir merkezinde engellilerin lavabo ihtiyaçlarını giderebileceği WC bulunmaması konusunu gündeme getirirken, Bakan Yanık, erişebilirlik ile ilgili çalışmaları anlattı.

AYDEMİR’N SORU ÖNERGESİ

Meclise soru önergesi vererek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından cevaplandırılmasını talep eden Aydemir, şu ifadelere yer verdi: “Daha önce gerekli tüm yerlere bildirip, dile getirdiğimiz engelli yurttaşlarımızın zorunlu ihtiyaçlarının giderilmesi konusunu; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir kez daha hatırlatma ve çözülmesi temennisi ile gündeme getirme zarureti duymuş bulunmaktayız. Bingöl'de yaşayan engelli yurttaşlarımızın birçok sorun ve sıkıntısı bulunurken, lavabo ihtiyacının halen giderilmemiş olması büyük bir eksik olarak görülmekte. Bu sorunun acilen giderilmesi, Bingöl Çarşı merkezi başta olmak üzere nüfusu kalabalık olan diğer mahallelerine de engelli lavabolarının yapılması, engelli yurttaşlarımız için en temel ihtiyaçlardan birisidir.

Bu bağlamda;

Bingöl'de Engelli yurttaşlarımızın sorunlarının tespiti ile ilgili herhangi bir çalışmanız oldu mu? 

Yerel yönetimlerin, Engellerinin sorunlarını dinleyip çözüm bulma konusunda bir birimi ve bunun için ayırdıkları özel bir bütçeleri var mıdır?

En zaruri ihtiyaçlardan birisi olarak görünen lavaboların yapılması ile ilgili bir girişiminiz olacak mı?”

BAKAN YANIK’IN CEVABI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bingöl’de engellilerin erişebilirliği için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bakan Yanık, şu bilgileri verdi: “Bakanlıklarınca sosyal ve ekonomik sebeplerle korunma ve bakım ihtiyacı olan engelli bireylerin öncelikle aile ortamında bakım korunmaları sağlandığını ifaden eden Bakan Yanık, “Aile yanında bakımı mümkün olmayan engeli bireylerin ise tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl ilimizde de resmi bakım kurumlarında yatılı ve gündüzlü olarak (bakım ve rehabilitasyon merkezi, aile danışma ve rehabilitasyon merkezi gibi) veya ev tipi sosyal hizmet kuruluşlarında (Umut evleri gibi) bakımları sağlamaktadır. Bunların yanında bakımlarını üstlendiğimiz engeli bireylerin tedavisine, tıbbi rehabilitasyonuna, özel eğitimine ve mesleki eğitimine, mesleki rehabilitasyonuna ve istihdamına ilişkin hizmetlerin, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmasına veya bu hizmetlerin ilgili kurum ve kuruluşların desteği ve yönlendirmesi ile işbirliği içinde birlikte sunulmaktadır. Bu bağlamda; Bingöl ilinde bulunan engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, daha rahat, sağlıklı ve sosyal bir ortamda hayatlarını sürdürebilmeleri için il merkezinde Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinin açılma çalışmaları tamamlanmıştır.

Ülkemizin engellilik politikasının esasını, engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması oluşturmaktadır. Bu politika anlayışı çerçevesinde; yerel yönetimlerin uygulama ve hizmetlerinden engeli bireylerin herkesle birlikte hak temeli ve fırsat eşitliğine dayalı olarak yararlanmaları esastır. Bu doğrultuda; yerel yönetimlerin hem tüm uygulama ve hizmetlerini engellilik kapsayıcı bir anlayışla planlaması ve sunması hem de engellilerin engel durumlarına göre farklılaşan ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli tedbirleri alması önem arz etmektedir.

-ERİŞEBİLİRLİK İÇİN ÖDENEK AKTARILDI-

Bakanlığımızca, Ulaşılabilirlik/Erişilebilirlik Destek Projeleri (UDEP/ERDEP) ile örnek uygulamalar yapılarak, erişilebilirliğin kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılması ile aynı zamanda erişilebilirlik konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. 2012-2016 yılları arasında yürütülen projeler ile okul, hükümet konağı, hastane, kaldırım, durak, kavşak, park ve oyun alanlarında pilot uygulamalar yapılmış, bütçe ve teknik bilgi desteğimiz ile gerçekleştirilen uygulamalarla yerel yönetimler düzeyinde erişilebilirlik yaygınlaşmıştır. UDEP 2013 kapsamında Bingöl Belediyesi tarafından kullanılmak üzere Bingöl Valiliğine 420 bin TL ödenek aktarılmıştır. Proje kapsamında Bingöl Belediyesi tarafından Filistin Parkı, Yeşilyurt Park, üçgen Parkı, Bediüzzaman Saidi Nursi Parkı, Aydınsu Parkı, Yekmal Parkı, Kaleönü Parkı, Hulusibey Parkı, Uydukent Parkı (1), Uydukent Parkı (2), Uzunsavat Parkı, Zafer Çağlayan Parkı, Karşıyaka Parkı, Tedaş Parkı, Mehmet Çibuk Parkı, Kültür Parkı ve İçmeler Parkında erişilebilirlik düzenlemeleri yapılmıştır. ERDEP 2016 kapsamında Bingöl ilinde seçilen pilot hastanede erişilebilirlik çalışmaları devam etmektedir.”