534 KADIN, KADIN KONUKEVİNDEN YARARLANDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, meclise soru önergesi vererek, Bingöl’de kadın konukevinden yararlanan kadın sayısını sordu.
Tanal’ın meclise sunduğu soru önergesi şöyle:
“Ülkemizde son dönemlerde gittikçe daha da artan kadına şiddet ve çocuk istismarı olaylarını hepimiz endişe ve üzüntü içinde takip etmekteyiz. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakaları göz ardı edilemeyecek kadar hassas ve ciddi bir konudur. Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı suçları ülke olarak üstünde durmamız gereken en önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle son dönemlerde bu olayların arttığı, günden güne vakaların artış eğiliminde olduğu herkesin malumudur. Kadına şiddet ve çocuk istismarına karşı tavizsiz şekilde mücadele edilmesi, öncelikle somut adımların atılması için ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz son derece elzemdir.
Bu bağlamda;
-Bingöl ilinde Ocak 2016 yılından işbu soru önergesi tarihine kadar vuku bulan kadına yönelik şiddet vakası mağduru kaç kadın, kadın sığınma evine başvuruda bulunmuştur? Başvuruda bulunan kadınların kaç tanesinin bu talebi yerine getirilmiştir?
-Bingöl ili genelinde kadına yönelik şiddet ve çocuk istismar' vakalarını azaltıp sıfıra indirmek konusunda yapılmış, yapılması planlanan bir çalışma var mıdır?
-İşbu soru önergesi tarihinde Bingöl ilinde kadın sığınma evinde bulunan kadın sayısı kaçtır?
-Bingöl ili genelinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Şiddet Önleme ve izleme Merkezleri (ŞÖNİM) mevcut mudur? Şayet mevcut ise ŞÖNİM'in kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarına karşı faal olarak yaptığı çalışmalar nelerdir?”
BAKAN YANIK’IN CEVABI
Tanal’ın soru önergesine cevap veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bingöl’de 2017-2021 yılları arasında kadın konukevlerinden hizmet alan kadın sayısının 534 olduğunu söyledi.
Bakan Yanık, şunları söyledi: “Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele çalışmalarımız; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımla sıfır tolerans ilkesiyle sürdürülmektedir. Toplumun tüm kesimlerinin önleme, konma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde ortak ve kararlı bir şekilde yer alması önemlidir. Bakanlık olarak hem ulusal düzeyde hem yerel düzeyde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma ve eğitim çalışmaları, koruyucu hizmet sunumu ve şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu arttırma, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi başlıkları altında çok boyutlu ve tüm tarafların katkısı ile kararlılıkla çalışmalar sürdürülmektedir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3. Ulusal Eylem Planının uygulama döneminde Ulusal Eylem Planının 81 il düzeyinde daha etkin biçimde uygulanmasını teminen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planları hazırlanarak, 2019 Ağustos ayı itibariyle 81 ilimizde yürürlüğe konulmuştur. 81 ilimizde yürürlüğe giren İl Eylem Planları kapsamında faaliyetler gerçekleştirilmiştir. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 4. Ulusal Eylem Planımızın da il düzeyinde uygulanmasına yönelik çalışmalarımız sürdürülmektedir.
"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu" şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesiyle uygulamadaki sorunların giderilmesini sağlamak üzere vali başkanlığında, 6 aylık periyotlarla, ilgili kurumların katılımı ile en üst düzeyde katılım sağlanarak toplantı yapılmaktadır.
Kadın konukevleri; fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocuktan ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanması suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.
Ülke genelinde 3.624 kapasiteli 149 kadın konukevinde kadınlara yönelik hizmet verilmektedir.
Bingöl ilinde 2017-2021 Ağustos döneminde kadın konukevlerinden hizmet alan kadın sayısı 534'dür. 31.08.2021 tarihi itibarıyla Bingöl ilinde kadın konukevinden hizmet alan kadın sayısı 4'dür.
81 ilimizde bulunan ŞÖNİM'lerde 6284 Sayılı Kanun kapsamında, şiddet mağdurlarına yönelik tedbirlerin takibi ve izlenmesi ile psikososyal destek, hukuki destek, eğitim ve mesleki destek, sağlık desteği, ekonomik destek ve rehberlik danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunulmaktadır.
İlçe düzeyinde sosyal hizmet müdahalesi ve takibini sağlamak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde hizmet sunmak amacıyla oluşturulan 370 Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde, şiddetle mücadele irtibat noktası oluşturularak; 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet mağdurlarına yönelik tedbirlerin takip ve izlenmesi, psiko-sosyal destek başta olmak üzere rehberlik, danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunulmaya başlanmıştır.
Diğer taraftan Bakanlığımız tarafından çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı gelişimini temin etmek amacıyla; çocuklarımızın üstün yararı ilkesi doğrultusunda risklere karşı güçlü ve duyarlı nesiller yetiştirmek üzere koruyucu, önleyici ve destekleyici çalışmalar yürütülmektedir.
Çocuk ihmali ve istismar ile ilgili Bakanlığımıza intikal eden herhangi bir bilgi veya ihbar anında değerlendirilmekte, ivedilikle müdahale edilmekte, ilgililer hakkında adli ve idari işlem başlatılarak süreç yakından takip edilmektedir. Kuruluşlarımızda konusu suç teşkil eden herhangi olumsuz bir olayın yaşanmaması için gereken idari tedbirler alınmaktadır.
Çocuğa yönelik ihmal, istismar, şiddet vb. vakaların önlenmesi, koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkin bir şekilde planlanması ve uygulanabilmesi, ilk andan itibaren çocuğun yüksek yararı doğrultusunda vaka yönetiminin doğru planlanması, sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve mağdur çocuk ve ailesinin ikincil örselenmelerinin önlenmesi amacıyla nitelikli eğitimler almış, deneyimli ve farklı meslek disiplininden gelmiş personelden oluşan Uzman Müdahale Ekipleri 81 ilimizde oluşturulmuştur.
İstismara uğrayan ya da uğradığı düşünülen çocuktan ikincil örselenmeleri önlemek amacıyla adli görüşmeleri ile adli ve psikiyatrik muayenelerinin yapıldığı, sosyal gereksinimlerinin karşılandığı Sağlık Bakanlığına bağlı Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurulmuştur. Çocuk İzlem Merkezlerinde Bakanlığımız personeli sosyal çalışma görevlileri hazır bulunmaktadır.”