4 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Meme kanserinin, memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, “Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde kanser olan her dört kadından biri meme kanseridir” denildi.

Fazla kilo, yeterli fiziksel aktivite yapmama, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olma, doğum kontrol hapı veya iğnesi kullanma, alkol kullanma gibi nedenlerin meme kanseri için risk faktörleri olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Memelerinizin normalde nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi bilmek, meme sağlığının önemli bir parçasıdır. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Ancak neyin aranacağını bilmek, düzenli mamografilerin ve diğer tarama testlerinin yapılmasının yerini tutamaz. Tarama testleri, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce meme kanserinin erken aşamalarında bulunmasına yardımcı olur.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir:

-Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile)

-Memede ya da meme ucunda ağrı

-Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl)

-Meme ucunda çekilmeler

-Memede portakal kabuğu görünümü

-Meme derisinde tahriş

-Tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı

-Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği

-Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma

-Koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir.

Bu belirtilerden herhangi biri meme kanseri dışındaki şeylerden de kaynaklansa da, belirtiler görüldüğünde, nedeninin bulunabilmesi için bir genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.”

Açıklamada, meme kanserinin teşhis ve tedavisi için KETEM birimlerine başvurulmasının önemine dikkat çekildi.