292 KÖYE DESTEK SAĞLANDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bingöl, Elazığ ve Muş illerini kapsayan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapanış toplantısına katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 2013 yılından beridir Bingöl, Elazığ ve Muş İllerinde uygulanan ve BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finanse edilen Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi tamamlandı. Proje kapsamında Bingöl'de 12, Elazığ'da 15 ve Muş'ta 9 mikro havza olmak üzere toplam 36 mikro havzada; ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı yapıldı, orman köylülerine destek sağlandı.

Projenin Elazığ’da düzenlenen kapanış toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bingöl, Elazığ ve Muş’lu kadınların el emeklerini sergilediği ürünleri inceledi, kadınlardan bilgi aldı.

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin, Bingöl, Elazığ ve Muş illerinde 292 köyü kapsadığını belirten Bakan Kirişçi, köylülere 137 bin meyve fidanı dağıtıldığını, 16 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu söyledi.

Kirişçi, proje ile ilgili şunları söyledi: “IFAD, bu projesi ile aslında bizim kırsalda hayal ettiklerimizi bir proje çerçevesinde 3 ilde gerçekleştirmiş oldu. 292 köyümüz, 130 binin üzerinde bundan faydalanıcı ki bu faydalanıcı sayısı 95 bin iken 130 binin üzerine çıkmış ve oldukça önemli ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Suyu düştüğü yerde ne anlam ifade ediyorsa, insanın da doyduğu yerde doğduğu yerde doyurmak aynı şeyi ifade ediyor. Türkiye aslında bu projelere maddi anlamda ihtiyaç duyan bir ülke değil. Ama uluslararası ilişkilere önem veren bir ülkedir. Buradaki tecrübelerini sadece kendi ülkemizdeki diğer bölgelerle değil aynı zamanda dünya ile de paylaşma arzusu içerisinde olan örnek ve rehber bir ülkedir.”

"ORMANLARI KORUMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Tarım ve ormanda atmış oldukları adımların meyvelerini vermeye başladığının da altını çizen Bakan Kirişci, “Biz desteklenmelerin öne alınmasından söz ettik ve ilk defa bu yıl hububatta desteklenmeyi 6 ay öne çektik. Normalde 2023 yılının Mart ayında verilecek olan destekleri, Kasım ayı itibariyle verilmeye başlandı. Vatandaşlarımız yaklaşık 650 milyon liralık kendi kredilerini kullandı. Yaklaşık 2 buçuk milyar liralık da bu konudan hak edişleri var. Bunu da üreticilerimiz kullanabilecek durumdadır. Orman konusu çok çok önemlidir. Erozyon ve su zengini bir ülke değiliz, su fakiri bir ülke olmasak da dolayısıyla bizim su tutma kapasitemizi arttıracak bizim ormanlarımızdır. Bizim kırsalda yaşayan orman köylüsü olarak yaşayan kardeşlerimize 2022 yılında vermiş olduğumuz destek 400 milyon Türk Lirası düzeyindedir. Gelecek yıl bu 1 milyar liraya çıkacak ve ilave desteklerimizle de orman köylülerimize daha çok destek vermiş olacağız. Bu projenin bu manada artılar getirdiğini ifade etmem gerekir. Biz dünyada orman alanlarını arttıran dünyada 4’üncü ama Avrupa’da birinci sırada olan bir ülkeyiz. Ormanlarımızı her türlü müdahalelere rağmen korumak için gece gündüz çalışıyoruz. Çok daha önemlisi özellikle kara gücümüz 25 binin üzerinde çalışanımız var hem de hava gücümüzü helikopterlerimiz, İHA’larımız, uçaklarımız ve yerde arazözlerimiz var. Bu çerçevede bu yılı inşallah 2 bin 50 vaka 12 bin 400 hektarlık yanan alanla kapatmış olacağız. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.