1500 OKULUN YIKIM KARARI VERİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, meclise soru önergesi vererek, 2011 yılından buyana Bingöl’de deprem dayanıklılık testi yapılan ve yıkım kararı verilen okul sayısını sordu. Önergeye yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye genelinde yıkım kararı verilen okul sayısını açıklarken, Bingöl ile ilgili verileri paylaşmadı.

MİLLETVEKİLİ TUTDERE’NİN SORU ÖNERGESİ

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:

“-Bingöl genelinde deprem dayanıklılık testi yapılan toplam okul sayısı kaçtır? Dayanıklılık testini toplam kaç okul geçmiştir?

-2011 yılından bu yana, Bingöl genelinde depreme karşı dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılan toplam okul sayısı kaçtır?

-2011 yılından bu yana, Bingöl genelinde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkımına karar verilen toplam okul sayısı kaçtır?

-2011 yılında bu yana, Bingöl genelinde depreme karşı güçlendirilen toplam okul sayısı kaçtır?”

BAKAN ÖZER’İN CEVABI

Tutdere’nin önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, şunları söyledi: “Bakanlığımıza bağlı eğitim yapıları, yapıldıkları tarihteki mevzuata uygun olarak inşa edilmiştir. Yıllar içinde, doğal etkiler, afetlerden kaynaklı etkiler, kullarımdan kaynaklı etkiler sonucu bu binalarda yıpranmalar olabilmektedir. Ayrıca, mevzuat güncellemeleri sonucunda, bazı eski yapılar, deprem etkisi altında, (yapıldığı dönemki performans değerlerini karşılıyor olmasına rağmen) güncel mevzuatın gerektirdiği performans değerlerini karşılayamayabilmektedir. Ancak, güncel performans değerlerini karşılayan eski binalar da olabilmektedir.

Bakanlığımızca, 2000 yılı öncesinde (özellikle 1998 deprem yönetmeliği öncesinde) yapılmış ve kullanım ömrünü doldurmamış binaların tahkiklerinin yapılmasına öncelik verilmektedir. Yapılan tahkikler sonucu, güncel mevzuata göre, deprem etkisi altında göstermesi gereken performans değerini gösteremeyeceği teknik olarak tespit edilen binalardan güçlendirilmesi teknik ve ekonomik açıdan uygun olanlar boşaltılarak güçlendirilmekte, güçlendirilmesi teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayanlar ise boşaltılarak yıkılmakta ve yenisi yapılmaktadır.

Bunun yanında, yaşanan herhangi bir depremden sonra, binalar, teknik ekiplerce incelenerek, hasar durumuna bağlı olarak onarılmakta, güçlendirilmekte veya yıkılıp yeniden yapılmaktadır.

Diğer taraftan valiliklerce gerekçelendirilerek iletilen tahkik talepleri çerçevesinde de tahkik işlemleri yaptırılmaktadır. Bu kapsamda 2011 yılından bu yana ülkemiz genelinde 5.000'den fazla eğitim kurumunun deprem dayanıklılık testi yapılmıştır. 2011 yılından bugüne, Türkiye genelinde 1500'den fazla eğitim kurumu hakkında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verilmiş, 2000'den fazla eğitim kurumu ise depreme karşı güçlendirilmiştir.”